Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης στο Roy of the Rovers
( 1 )
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
24044 Δημοσιεύσεις - 94%
1130 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
56 Δημοσιεύσεις - 100%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27105 θέματασε 23291 θέματα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 24044
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Τα θετικά τής σοκολάτας Empty Τα θετικά τής σοκολάτας

11/12/2023, 13:40
ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Η συμβολή της σοκολάτας στην πρόληψη της άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 12:00

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Τα θετικά τής σοκολάτας Cdb25b9e-sokolata

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Mass General Brigham στη Βοστώνη έδιναν συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο (500mg) -ισοδύναμο μιας χούφτας μαύρης σοκολάτας- σε σχεδόν 600 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, κάθε μέρα επί δύο χρόνια.
Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά και ψυχολογικά τεστ πριν και μετά τη δοκιμή.


Όσοι ακολουθούσαν κακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης από εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το εκχύλισμα κακάο δεν βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, προκάλεσε μικρές βελτιώσεις σε ηλικιωμένους που έκαναν κακή διατροφή.
Η γνωστική έκπτωση είναι η σταδιακή επιδείνωση της μνήμης και της σκέψης, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών. Συχνά εμφανίζεται ως συνέπεια της γήρανσης, οπότε η αντιμετώπισή της σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η άνοια.
Όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δεν παρουσίασαν «στατιστικά σημαντική» βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι φλαβανόλες είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μούρα, το λάχανο, τα κρεμμύδια και το τσάι.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια, επειδή μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
Το κακάο, ειδικότερα, περιέχει τη φλαβανόλη επικατεχίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον εκφυλισμό στον εγκέφαλο.
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβανόλες, περιέχοντας περίπου 170mg ανά 100 γραμμάρια, ενώ η σοκολάτα γάλακτος έχει 75mg ανά 100 γραμμάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του εκχυλίσματος κακάο σε 573 ανθρώπους μέσης ηλικίας 70 ετών. Οι άνδρες αποτελούσαν το 51% του πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες το υπόλοιπο 49%.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (285), έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο των 500mg, τα οποία περιείχαν 80mg επικατεχίνης, ενώ 288 συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι ομάδες αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν το εκχύλισμα κακάο θα βελτίωνε τη συνολική γνωστική λειτουργία, την εκτελεστική λειτουργία και την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ανάκληση συγκεκριμένων γεγονότων.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 11 προσωπικά γνωστικά και ψυχολογικά τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια διατροφής στην αρχή και στο τέλος της περιόδου της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα κακάο «δεν είχαν στατιστικά σημαντικό όφελος στη συνολική γνωστική ικανότητα σε διάστημα δύο ετών».
Μια ανάλυση υποομάδων ωστόσο, έδειξε οφέλη για τη γνωστική λειτουργία μεταξύ εκείνων που έκαναν κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της επεισοδιακής μνήμης.
Η χαμηλότερη ποιότητα διατροφής δεν ορίστηκε, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για αυτή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, έχει αποδειχθεί ότι αυτή η διατροφή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν μεγαλύτερες δόσεις εκχυλίσματος κακάο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.

_________________
Τα θετικά τής σοκολάτας 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης