Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
24141 Δημοσιεύσεις - 94%
1142 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
154 Δημοσιεύσεις - 93%
12 Δημοσιεύσεις - 7%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27214 θέματασε 23386 θέματα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 24141
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον Empty Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

13/1/2023, 10:03
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 08:00

Έξι λεπτά υψηλής έντασης άσκησης, μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός υγιούς εγκεφάλου, καθυστερώντας την έναρξη του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. 
   Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον 6477fe50-PODILATO  

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύντομη διάρκειας αλλά έντονη ποδηλασία, αύξησε την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την πνευματική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
«Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε ζωικά μοντέλα, αλλά οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αξιοποιήσουν με ασφάλεια την προστατευτική του δύναμη στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Travis Gibbons, από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία.


«Αναγνωρίσαμε την ανάγκη εξερεύνησης μη φαρμακολογικών προσεγγίσεων που μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν φυσικά τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα και να βοηθήσουν στην υγιή γήρανση», είπε ο Gibbons.

Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες συνδέσεις και μονοπάτια, ενώ βοηθά τους νευρώνες να επιβιώσουν. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της διαθεσιμότητάς του, ενισχύει τη γνωστική απόδοση, όπως η σκέψη, ο συλλογισμός ή η μνήμη.
Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον Trofes-egefalos
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της νηστείας και της άσκησης στην παραγωγή της πρωτεΐνης στους ανθρώπους.
Μελετώντας τον οργανισμό 12 ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές συνέκριναν τη νηστεία, την ποδηλασία χαμηλής έντασης επί 90 λεπτά, την ποδηλασία υψηλής έντασης επί έξι λεπτά και ένα συνδυασμό νηστείας και άσκησης.

Η σύντομη αλλά έντονη άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα σε σύγκριση με μια μέρα νηστείας με ή χωρίς μακρά χαμηλής έντασης άσκηση, είπαν οι ερευνητές.
Ο νευροτροφικός παράγοντας αυξήθηκε τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο σε σύγκριση με τη νηστεία, η οποία δεν προκάλεσε καμιά αλλαγή ή την παρατεταμένη άσκηση, η οποία προκάλεσε ελαφρά αύξηση του παράγοντα.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο εγκέφαλος αλλάζει την αγαπημένη του πηγή καυσίμου με μια άλλη για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεταβολισμό του γαλακτικού αντί της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει μονοπάτια που οδηγούν σε περισσότερο νευροτροφικό παράγοντα στο αίμα.
Η ενίσχυση του νευροτροφικού παράγοντα θα μπορούσε να οφείλεται σε αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες. Το φαινόμενο επηρεάζεται περισσότερο από την άσκηση παρά από τη νηστεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology.

_________________
Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης