Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
24118 Δημοσιεύσεις - 94%
1141 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
130 Δημοσιεύσεις - 92%
11 Δημοσιεύσεις - 8%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27190 θέματασε 23364 θέματα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 24118
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

«Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων κράτους - περιφέρειας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης» Empty «Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων κράτους - περιφέρειας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης»

25/1/2020, 12:58
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΛΟΥΤΡΑΚΙ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI”

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όσοι απομείναμε σε αυτή την αίθουσα θέλω να κάνω κάποιες πολύ συγκεκριμένες παρατηρήσεις και τοποθετήσεις. Διαβάζουμε εδώ ότι ο στόχος του συνεδρίου μας είναι η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά. Αυτό θα πρέπει να είναι γιατί αυτό το συνέδριο δεν θα είναι το επιστέγασμα. Θα είναι η αρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης και σε βάθος μια που τα ζητήματα που έχουν ανοίξει αφορούν το σύνολο της αυτοδιοίκησης και του μέλλοντός της. Και αυτά δεν είναι βαρύγδουπες εκφράσεις αν δείτε ότι έχει ανοίξει από τη μεριά της κυβέρνησης μια ολική συζήτηση και μάλιστα ουσιαστική συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους - περιφέρειας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Αν παρατηρήσουμε όλες τις τοποθετήσεις που ήταν εξαιρετικές και ειδικά οι εισηγήσεις παρά όλες τις διαφωνίες που θα τις εκφράσω μετά με την εισήγηση του κυρίου Χιονίδη, την εξαιρετική εισήγηση του κυρίου Ψαθά, την ενημέρωση που είχαμε από τον καθηγητή θα καταλάβουμε ένα πράγμα. Ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μονάχα στις αδυναμίες της αυτοδιοίκησης αλλά στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος. Άρα, απαιτείται μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση συνολικά του κράτους. Δεν μπορεί ο Καλλικράτης ήταν στο γόνα έχουν γίνει πάνω από διακόσιες τροπολογίες συνεχώς ψάχνουμε να βρούμε τα κενά και τις αντιθέσεις του Καλλικράτη. Άρα, πρέπει να υπάρξει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του συνόλου του πλαισίου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Το μοναδικό σοβαρό καλό που έκανε ο Καλλικράτης ήταν η θεσμοθέτηση της αιρετής περιφέρειας. Και αυτή ατελώς. Και αυτή με πάρα πολλά ερωτηματικά και χωρίς καμία εγγύηση πάρα πολλών στοιχείων για την σωστή υλοποίηση και εφαρμογή.
Και θέλω να είμαστε απόλυτα σαφείς. Μπαίνει από το σχεδιασμό αυτό και ειδικά μια και μιλάμε για την Αττική όπως αντίστοιχα και για τη Θεσσαλονίκη ενός μητροπολιτικού σχεδιασμού. Αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική μελέτη ενός μητροπολιτικού σχεδιασμού για τις μητροπολιτικές λειτουργίες έτσι μονάχα αν δεν αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και οι κατανομές δεν μπορούμε να έχουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό.
Θέλω να τονίσω δύο τρία πράγματα ακόμα. Το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι σε σχέση με την εισήγηση για το περιβάλλον. Δεν θα επαναλάβω γιατί σε πάρα πολλά πράγματα σχεδόν στην ολότητά του με έχει καλύψει η εισήγηση που έκανε ο Σωκράτης ο Φάμελος. Θέλω να εστιάσω σε τρία ζητήματα που είναι μείζονα ζητήματα για την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Είναι και μείζονα πολιτικά ζητήματα. Τα ζητήματα των ΣΔΙΤ. Δεν υπάρχει καλό ΣΔΙΤ για την Ελλάδα. Είναι λάθος το νομικό πλαίσιο και είναι μάλιστα το ΣΔΙΤ έχει λειτουργήσει όπου προσπάθησαν να το λειτουργήσουν σε εθνικές οδούς κλασσικά υπέρ των εργολάβων και μόνο υπέρ αυτών. Να μην αναφερθώ σε άλλα ζητήματα. Ήταν απαράδεκτη η επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα τρία φαραωνικά εργοστάσια καύσης αυτής της δυναμικότητας με αυτές τις ρήτρες. Και σε αυτά πρέπει να τοποθετηθούμε. Είναι προφανώς ότι πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί χωρίς μέλλον. Μην ξεχάσουμε πως βρεθήκαμε εδώ.
Έρχομαι στο επόμενο θέμα γιατί δεν θέλω πραγματικά να σας καθυστερήσω πάρα πολύ. Υπάρχει ένα ζήτημα με βάση αυτή τη λογική που λέμε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί μια ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση η οποία, βέβαια, οφείλει αν είναι ουσιαστική να συνοδεύεται από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Να γίνει αυτό που λέει το Σύνταγμα αυτό που λέει ακόμα και ο Καλλικράτης. Η εναρμόνιση αρμοδιοτήτων και πόρων και παρακαλώ να λύσουμε ένα πρόβλημα επειδή έχουμε δίκιο σαν αυτοδιοίκηση που φωνάζουμε ότι θέλουμε να ξεχωρίσουν οι αρμοδιότητες αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει και συνέργεια αρμοδιοτήτων. Ότι το πολιτικό μας σύστημα, το πολιτικό και διοικητικό μας σύστημα έχει δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι το κεντρικό κράτος ο οποίος ασκεί και ένα εποπτικό ρόλο και ο άλλος ρόλος είναι η αυτοδιοίκηση που είναι η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια. Και είναι πολύ καλό σήμερα ότι συζητάμε με άλλους όρους ακόμα και ως περιφερειάρχες γιατί δεν εποπτεύει ο ένας βαθμός τον άλλον. Υπάρχει συνέργεια, υπάρχει η συναλληλία και υπάρχει κοινός στόχος και συντονισμός. Σε πάρα πολλά στοιχεία πρέπει να υπάρχουν συνέργειες αυτό είναι το σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον.
Και έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα που μας απασχολεί αυτή την περίοδο που είναι η περίφημη πράξη του νομοθετικού περιεχομένου. Εμείς καθαρά από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι ορθή η επιλογή και διαφωνούμε ρητώς της επιβολής οποιουδήποτε νόμου πράξεως νομοθετικού περιεχομένου. Είπαμε ότι είναι λάθος και διαφωνήσαμε ρητά με τον τρόπο χωρίς την ουσιαστική συζήτηση με την αυτοδιοίκηση γιατί οι ΟΤΑ δεν είναι ΔΕΚΟ. Για αυτό λέω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε συνολικά με μια ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση όλο αυτό ακριβώς το τοπίο και το πεδίο. Σήμερα τα πράγματα είναι όλα αλληλένδετα και μπλεγμένα. Αλλεπάλληλοι νόμοι όπως το ΣΕΣ μας δεσμεύει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που είπαν προηγουμένως οι ομολογίες. Γιατί όλα γίνονται σε αυτή τη χώρα με βάση το σήμερα. Και ερχόμαστε στην ουσία. Και η ουσία είναι - και σε αυτό πάλι πρέπει να έχουμε μνήμη για να έχουμε μέλλον - ότι δεν έριξε η σημερινή κυβέρνηση τη χώρα στα βράχια. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό εδώ για τρεις λόγους πολύ συγκεκριμένους να σηκώνονται τόνοι πάρα πολύ υψηλοί τόνοι. Χαίρομαι ότι σήμερα ότι δεν υπάρχει το κλίμα αλαλαγμών που υπήρχε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Γιατί αν η συνταγματική εκτροπή, η λάθος θεσμική λειτουργία στα όρια της ακραίας αντίληψης εφαρμογής του νόμου τότε τι ήταν οι αυθαίρετες περικοπές της αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια κατά εξήντα, εξήντα πέντε τοις εκατό; Τι ήταν αυτό που μας είπε ο κύριος Σταϊκούρας σε μας σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο όταν τον συναντήσαμε το ότι είχαμε ένα προϋπολογισμό πεντακόσια πενήντα αποφάσισα με νόμο το Ιούλιο του 2014 να το κάνουμε οκτακόσια πενήντα. Είναι νόμος εφαρμόστε τον. Αυτό δεν ήταν συνταγματική εκτροπή; Για αυτό λέω ότι να είμαστε λιγάκι με ποιο χαμηλωμένους τόνους.
Και για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας. Εγώ θα συμφωνήσω στη λογική αυτή που τέθηκε ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, μια διασφάλιση πολύ περισσότερο από μια τροπολογία στο νόμο 4320 από την επισιτιστική κρίση για το τι συμβαίνει με τα διαθέσιμα των Δήμων και τι σημαίνει αν υπάρχουν απώλειες ή όχι. Θεωρούμε ότι η ουσιαστική συζήτηση σε βάθος συζήτηση και είναι καλό ότι εμείς δεν πάμε εκόντες άκοντες σε αυτή την συζήτηση αλλά βάζουμε τα θεσμικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση για τη χώρα. Γιατί το δίλλημα να ξεφύγουμε εγώ χάρηκα πάρα πολύ για τις τοποθετήσεις του Δημάρχου της Μεγαλόπολης όπως και του Δημάρχου Καλαμάτας. Έχει σημασία και του Δήμαρχου Καλαμάτας και του Δήμαρχου Μεγαλόπολης γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε πεδίο να γίνει μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Όλοι μας με σεβασμό των ρόλων και των επιπέδων. Και αυτό απαιτούμε. Χωρίς δραματικούς τόνους και καταστροφολογίες. Αν η χώρα χρεοκοπήσει θα χρεοκοπήσουμε όλοι. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι γίνεται μια αξιοπρεπής και σφριγηλή διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι στο τέλος η χώρα θα νικήσει. Να υπάρξει αλληλεγγύη που έχουμε δείξει πολύ περισσότερες φορές χωρίς μάλιστα προαπαιτούμενα και χωρίς να μας ρωτήσει κανένας και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά παρά όλες τις αστοχίες που έγιναν σε αυτό το θέμα ότι το θέμα ανοίγει για μια συζήτηση για να το συζητήσουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος ή όχι του προβλήματος και να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.
Από τη μεριά της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είμαστε εντελώς καθαροί σε μερικά πράγματα. Τον προσδιορισμό των ρόλων, των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μας. Και το ξαναλέω και πάλι ότι δεν μπορούμε να δεχτεί κανένας από εμάς την αντιμετώπιση των ΟΤΑ ως ΔΕΚΟ. Έχουμε άλλο θεσμικό ρόλο άλλο συνταγματικό ρόλο. Το λέω αυτό γιατί πρέπει να ομονοήσουμε και να ρίξουμε τους τόνους. Γιατί σήμερα δεν μας βλέπει μονάχα η χώρα μας, μας βλέπει όλη η Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε να οδηγούμε σε καταστροφολογίες ότι χάνουμε τα λεφτά μας γιατί ο τρόπος που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό έλεγε ότι θα εξασφαλίζει τα βασικά λειτουργικά έξοδα. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να γίνει. Και τις μισθοδοσίες και μάλιστα και τις ταμειακές ανάγκες λέει ο νόμος. Οι ταμειακές ανάγκες είναι τα πάντα. Τα λέω αυτά γιατί πρέπει να είμαστε πολύ πιο ψύχραιμοι και θα πρέπει να το κλείσουμε αυτό το ζήτημα χωρίς τόνους που θα μας δημιουργήσουν και ζητήματα απέναντι στην κοινωνία και ζητήματα μεταξύ μας. Σας ευχαριστώ

_________________
«Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων κράτους - περιφέρειας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης» 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης