ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε εκδήλωση του ΕΚΔΔΑ με τίτλο «Γυναικεία Ενδυνάμωση και Ηγεσία στη Δημόσια Διοίκηση» (Αθήνα 23.09.2022) 
 
Μ.Βαρβιτσιώτης: Εξαιρετικά ικανές Ελληνίδες σε υψηλά διπλωματικά πόστα 
 
Τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην ελληνική δημόσια διοίκηση, ιδίως στον διπλωματικό και δικαστικό κλάδο, εξήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Γυναικεία Ενδυνάμωση και Ηγεσία στη Δημόσια Διοίκηση», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ. 
Σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, «στην ελληνική δημόσια διοίκηση οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις μισές περίπου διευθυντικές θέσεις», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου το ήμισυ των διπλωματών που κατέχουν τον υψηλότερο βαθμό είναι γυναίκες. Ο Αναπληρωτής Υπουργός έφερε ως παράδειγμα τις γυναίκες Πρέσβεις που υπηρετούν σήμερα στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Βατικανό και τα Ηνωμένα Έθνη, «πολύ ικανές γυναίκες που κάνουν καταπληκτική δουλειά σε πολύ δύσκολους καιρούς». Αναφερόμενος στην παρουσία των γυναικών σε υψηλές θέσεις στον δικαστικό κλάδο ο κ. Βαρβιτσιώτης έφερε ως κορυφαίο παράδειγμα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια διοίκηση είναι θετική τόσο για την ίδια τη διοίκηση όσο και για την κοινωνία και την οικονομία και αναφέρθηκε στα μέτρα υποστήριξης της οικογένειας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα, υποστήριξε την εφαρμογή επιπλέον μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και πολιτικών για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στο κύμα βίας κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος τόσο μέσω της εκπαίδευσης όσο και μέσω της λήψης αυστηρών μέτρων.

_________________
Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε εκδήλωση του ΕΚΔΔΑ με τίτλο «Γυναικεία Ενδυνάμωση και Ηγεσία στη Δημόσια Διοίκηση» (Αθήνα 23.09.2022)     3_eaay31