Πού εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της «Κράκεν»: Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης
12/1/2023, 20:16
Newsroom
12/01 2023 18:30
Σύμφωνα με καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Κράκεν» του κορονοϊού δεν σημαίνει πως τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Τα πρώτα έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ.
Πιο αναλυτικά, η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας, ενώ τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.
Και τα έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα:
- 4 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και
- 2 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.
Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή XBB.1.5
Η XBB.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και έκτοτε εξαπλώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τo αμερικανικό Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μάλιστα, αυτή την εβδομάδα αντιπροσώπευε το 40% των κρουσμάτων στη χώρα.Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ο λόγος που πήρε το προσωνύμιο «Κράκεν», που πρώτος χρησιμοποίησε ο εξελικτικός βιολόγος T. Ryan Gregory σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η XBB.1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής». Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη έκδοση της Όμικρον XBB, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περσινό Αύγουστο.
Η XBB μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ η XBB.1.5 έχει το πρόσθετο «πλεονέκτημα» ότι δεσμεύεται πιο εύκολα στα κύτταρα και ως εκ τούτου, εξαπλώνεται ευκολότερα.
Όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.
Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
_________________
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης