Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης στο Roy of the Rovers
( 1 )
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
23908 Δημοσιεύσεις - 94%
1130 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
154 Δημοσιεύσεις - 82%
24 Δημοσιεύσεις - 13%
9 Δημοσιεύσεις - 5%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 26969 θέματασε 23155 θέματα
Γεγονότα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 23908
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Πόσο καταστροφικός θα ήταν για την Ελλάδα σεισμός ανάλογος με αυτόν που «χτύπησε» την Τουρκία; Η ζοφερή απάντηση καθηγητή στο ethnos.gr Empty Πόσο καταστροφικός θα ήταν για την Ελλάδα σεισμός ανάλογος με αυτόν που «χτύπησε» την Τουρκία; Η ζοφερή απάντηση καθηγητή στο ethnos.gr

9/2/2023, 10:50
Πόσο καταστροφικός θα ήταν για την Ελλάδα σεισμός ανάλογος με αυτόν που «χτύπησε» την Τουρκία; Η ζοφερή απάντηση καθηγητή στο ethnos.gr Eb1016f5-99ac-41d7-a3e0-3ad0308a9d64
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Συντάκτης


Πόσο καταστροφικός θα ήταν για την Ελλάδα σεισμός ανάλογος με αυτόν που «χτύπησε» την Τουρκία; Η ζοφερή απάντηση καθηγητή στο ethnos.gr A75b4e79-df2c-49cf-b99d-6ab6d27f38b3Associated Press
Μεγαλύτερες θα ήταν οι καταστροφές στα κτίρια της χώρας μας σε σχέση με αυτές στην Τουρκία, στο ενδεχόμενο που καταγράφονταν και στην Ελλάδα δύο τόσο δυνατοί σεισμοί όπως αυτοί στο νοτιοανατολικό τμήμα της γειτονικής χώρας.
 
Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ένας τόσο μεγάλος σεισμός, αφού στην ηπειρωτική χώρα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ρήγματα και τα πιο επικίνδυνα υποθαλάσσια, αυτά που βρίσκονται νότια της Κρήτης, απέχουν πολύ από την κοντινότερη ακτή.
Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Πενέλης, εδράζοντας τα επιχειρήματά του στο γεγονός ότι στην Τουρκία τα κτίρια κατασκευάζονται με πολύ πιο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό σε σχέση με την Ελλάδα και μάλιστα οι γείτονες, σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές, έχουν φροντίσει να αναγείρουν νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια και με σεισμική μόνωση. Η τελευταία αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.
«Αν γινόταν ένας τόσο ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα, θα είχαμε χειρότερες καταστροφές σε σχέση με την Τουρκία. Ευτυχώς, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιοι σεισμοί στη χώρα μας, διότι δεν έχουμε τόσο μεγάλα ρήγματα στον ηπειρωτικό χώρο. Στην Αθήνα είχαμε το 1999 σεισμό 5,9 βαθμών και σημειώθηκαν οι καταστροφές που ξέρουμε. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών που έγινε στην Τουρκία, έχει 800 φορές μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με αυτόν της Αθήνας. Το κάστρο του Γκαζιαντέπ χτίστηκε επί εποχής Ιουστιανού και ήταν πολύ καλά συντηρημένο και επισκέψιμο. Δεν είχε πάθει ποτέ μεγάλες καταστροφές και κατέρρευσε τώρα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Πενέλης.

Οι Τούρκοι ακολουθούν πιο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό στις κατασκευές

Ειδικότερα, κατά τον διδάκτωρα του ΑΠΘ, στην Ελλάδα για τις καινούργιες κατασκευές ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2005 αλλά και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) που καταρτίστηκε το 2000. Οι Τούρκοι ακολουθούν για τις δικές τους κατασκευές ένα πιο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, αυτόν που κατάρτισαν το 2018 αλλά και τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
«Εμείς έχουμε λιγότερες απαιτήσεις σεισμικής έντασης στις κατασκευές μας, διότι έχουμε και λιγότερο δυνατούς σεισμούς, σε σύγκριση με τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν πιο πρόσφατο και αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, αυτόν του 2018. Βέβαια, έχουν και πάρα πολλά παλαιά κτίρια. Όμως και εμείς έχουμε παλαιά κτίρια. Περίπου το 60%-65% των κτιρίων στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν πριν το 1960 και άρα ανεγέρθηκαν ουσιαστικά με… αρχαίο κανονισμό. Αυτά θα πάθαιναν τεράστιες καταστροφές σε ένα σεισμό της τάξης των 7,8 βαθμών, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Πενέλης.

Δεν εφαρμόζουμε σεισμική μόνωση

Όπως αναφέρει ακόμα ο διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Τουρκία πολλά κτίρια κατασκευάζονται και με σεισμική μόνωση, η οποία είναι ιδιαίτερα σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ αποτελεσματική.
 
«Από το 2013 και μετά οι Τούρκοι κατασκευάζουν νοσοκομεία με σεισμική μόνωση σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας. Τα οκτώ νοσοκομεία του Γκαζιαντέπ, που έχουν σεισμική μόνωση, λειτουργούν πλήρως μετά από δύο τόσο ισχυρούς σεισμούς. Εμείς μετά το 2000 έχουμε κατασκευάσει μόνο ένα νοσοκομείο, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αυτό δεν έχει σεισμική μόνωση. Τα μόνα κτίρια στην Ελλάδα που έχουν σεισμική μόνωση, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Πολιτισμού ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου. Εξαιτίας της έλλειψης σεισμικής μόνωσης θα ήταν χειρότερη η συμπεριφορά των κτιρίων μας μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό», τονίζει ο κ. Πενέλης.
Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι τα ελληνικά κτίρια δεν κατασκευάζονται με σεισμική μόνωση, οφείλεται στο ότι πρόκειται για ακριβή τεχνολογία.
«Ένας τέτοιο extreme φαινόμενο, ένας τόσο ισχυρός σεισμός, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εφαρμογή σεισμικής μόνωσης στα κτίρια, όμως, πρόκειται για ακριβό μέτρο. Θα έφτανε να είναι διπλάσιο το κόστος κατασκευής των κτιρίων και άρα θα είχαμε σήμερα τα μισά κτίρια και πολλούς περισσότερους άστεγους. Πάντοτε το κόστος είναι η ουσία, αφού είναι συγκεκριμένες οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων», λέει ο κ. Πενέλης.
Τέλος, κατά τον ίδιο δεν υπάρχει κανένας λόγος όλα τα κτίρια στη χώρα μας να κατασκευάζονται με σεισμική μόνωση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα νοσοκομεία και τα κτίρια που στεγάζουν κάποιες σημαντικές κρατικές υπηρεσίες, όπως την Πολιτική Προστασία, θα έπρεπε να κατασκευαστούν με σεισμική μόνωση.
«Θα τονίσω και πάλι ότι το σημαντικότερο είναι ότι εμείς δεν έχουμε τόσο ισχυρούς σεισμούς. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την Ιαπωνία που έχει τον πιο ανεπτυγμένο αντισεισμικό κανονισμό στον κόσμο. Στο σεισμό των 7 Ρίχτερ στο Κόμπε, το 1996, κατέγραψε 6.000 νεκρούς. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο φαινόμενο σε εμάς, σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα», σημειώνει ο κ. Πενέλης.

_________________
Πόσο καταστροφικός θα ήταν για την Ελλάδα σεισμός ανάλογος με αυτόν που «χτύπησε» την Τουρκία; Η ζοφερή απάντηση καθηγητή στο ethnos.gr 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης