Ο "ματωμένος" Νοέμβριος του 1973
9/11/2023, 15:51
Δημοσιεύματα της 9ης Νοεμβρίου του 1973, από το αρχείο της εφημερίδας Μακεδονία (πηγή Εθνική Βιβλιοθήκη)
Το κλίμα στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, η αστυνομία του χουντικού καθεστώτος διαλύει με τη βία φοιτητικές διαδηλώσεις, ενώ το "καζάνι" του Πολυτεχνείου σιγοβράζει...
Ξεκινάει παράλληλα, η δίκη των 17 συλληφθέντων για επεισόδια μετά από το Μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο Νίκος Κοεμτζής, για τη σφαγή στα "Δειλινά" (υπόθεση παραγγελιά - "Βεργούλες").
Ταραγμένοι καιροί...
Το κλίμα στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, η αστυνομία του χουντικού καθεστώτος διαλύει με τη βία φοιτητικές διαδηλώσεις, ενώ το "καζάνι" του Πολυτεχνείου σιγοβράζει...
Ξεκινάει παράλληλα, η δίκη των 17 συλληφθέντων για επεισόδια μετά από το Μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο Νίκος Κοεμτζής, για τη σφαγή στα "Δειλινά" (υπόθεση παραγγελιά - "Βεργούλες").
Ταραγμένοι καιροί...
9/11/2023, 17:15
Βρήκα την εφημερίδα στην ιστοσελίδα τής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκεί υπάρχει η πληροφορία πως μεταξύ τών κατηγορουμένων για τα επεισόδια στην κηδεία τού Γεωργίου Παπανδρέου ήταν και ο Α. Μικρούτσικος. Αναφέρει ηλικία 29 ετών. Άρα δεν πρέπει να είναι ο γνωστός Ανδρέας, γιατί τότε ήταν 21 ετών.
Ψάχνοντας για τον Ανδρέα, αντιλήφθηκα ότι η σύντροφός του Έλενα Μαστραγγελή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω, είναι συγγενής τής πρώην δημοτικής συμβούλου Μαλάμως Μαστραγγελή, η οποία είχε εκλεγεί με τον Μπίρμπα (ίσως και αδελφή της) και αυτός είναι ο λόγος προφανώς που ο Ανδρέας είχε μετάσχει σε συγκέντρωση τής Ανάπλασης στο «Γιάννης Ρίτσος», όπου παρουσιάστηκαν πριν λίγους μήνες οι υποψήφιοι τής παράταξης
Ψάχνοντας για τον Ανδρέα, αντιλήφθηκα ότι η σύντροφός του Έλενα Μαστραγγελή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω, είναι συγγενής τής πρώην δημοτικής συμβούλου Μαλάμως Μαστραγγελή, η οποία είχε εκλεγεί με τον Μπίρμπα (ίσως και αδελφή της) και αυτός είναι ο λόγος προφανώς που ο Ανδρέας είχε μετάσχει σε συγκέντρωση τής Ανάπλασης στο «Γιάννης Ρίτσος», όπου παρουσιάστηκαν πριν λίγους μήνες οι υποψήφιοι τής παράταξης
9/11/2023, 17:47
Μόλις τώρα βρήκα και το παρακάτω:
Την Έλενα την ήξερα από τη Μήλο όπου και την έβλεπα. Διεύθυνε μαγαζί εκεί και την έβλεπα και μου άρεσε εξ αποστάσεως. Κάποια στιγμή τότε που ήταν ακόμη παντρεμένη, μου είχε κάνει εντύπωση η κορούλα της η οποία ήταν μικρογραφία της. Ήταν τόσο ίδιες…», έχει πει για εκείνην ο παρουσιαστής.
Την Έλενα την ήξερα από τη Μήλο όπου και την έβλεπα. Διεύθυνε μαγαζί εκεί και την έβλεπα και μου άρεσε εξ αποστάσεως. Κάποια στιγμή τότε που ήταν ακόμη παντρεμένη, μου είχε κάνει εντύπωση η κορούλα της η οποία ήταν μικρογραφία της. Ήταν τόσο ίδιες…», έχει πει για εκείνην ο παρουσιαστής.
9/11/2023, 18:17
Διαχειριστής έγραψε:Βρήκα την εφημερίδα στην ιστοσελίδα τής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκεί υπάρχει η πληροφορία πως μεταξύ τών κατηγορουμένων για τα επεισόδια στην κηδεία τού Γεωργίου Παπανδρέου ήταν και ο Α. Μικρούτσικος. Αναφέρει ηλικία 29 ετών. Άρα δεν πρέπει να είναι ο γνωστός Ανδρέας, γιατί τότε ήταν 21 ετών.
Μεγάλη και γνωστή η οικογένεια Μαστραγγελή στο Αιγάλεω, τρία από τα αγόρια μάλιστα ήταν αμαξοποιοί και το συνεργείο τους υπάρχει ακόμη (αν και δε λειτουργεί πια, επί της οδού Φιλλιπουπόλεως) στην αγαπημένη μου "κάτω γειτονιά" (τέρμα της Μάρκου Μπότσαρη και λίγο πριν τον Κηφισό), πολύ κοντά στο σπίτι των θείων μου.
Ο πατέρας μου, μάλιστα, εργάστηκε στην επιχείρηση των Αφων Μαστραγγελή, από την ηλικία των 17-18 ετών και για ένα αρκετό διάστημα.
Παραθέτω τη σχετική φωτογραφία του.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης