| |
Φίλες και φίλοι καλημέρα Η τελευταία πράξη του σχεδίου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να ολοκληρώθηκε στο Σαράφειο την προηγούµενη ∆ευτέρα, µας επιτρέπει να δούµε τη µεγάλη εικόνα για όσα συνέβησαν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Θρυαλλίδες των εξελίξεων υπήρξαν σαφώς η βαριά ήττα της 25ης Ιουνίου και η παραίτηση Τσίπρα που ακολούθησε τρία 24ωρα αργότερα, την 29η Ιουνίου. Παραµένουν, βέβαια, αναπάντητα τα ερωτήµατα για όσα µεσολάβησαν από το βράδυ των εκλογών µέχρι την εµφάνιση στο Ζάππειο που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να παραιτηθεί, οι εξελίξεις όµως φαίνεται πως κρύβουν τις απαντήσεις. Η ουσία είναι ότι από τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στην άκρη για να περάσει το νέο κύµα, το νέο κύµα, σαν έτοιµο από καιρό, εµφανίστηκε ως τσουνάµι.
Πρώτη η Εφη Αχτσιόγλου στις 12 Ιουλίου από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με µια σύντοµη οµιλία 528 λέξεων που ξεκίνησε µε τη βεβαιότητα ότι «η υποψηφιότητά µου εκ των πραγµάτων δεν αφορά µόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα. Αφορά την κοινωνία» και κατέληγε µε σύνθηµα απαλλοτριωµένο από την καµπάνια Οµπάµα «πιστεύω βαθιά ότι µπορούµε», η Εφη Αχτσιόγλου έδωσε… όρκους αιώνιας πίστης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν οι υποψηφιότητες Παππά, Τσακαλώτου, Τζουµάκα, αλλά το αποτέλεσµα µέχρι εκείνη τη στιγµή έδειχνε προδιαγεγραµµένο.
Στο επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου, όντας βέβαιοι για την ευνοϊκή συγκυρία, στις διαβουλεύσεις για τον οδικό χάρτη που θα οδηγούσε στις εσωκοµµατικές κάλπες πίεζαν για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να µη χαθεί το µοµέντουµ. Και πώς να µην είναι βέβαιοι για τη νίκη όταν οι πρώτες µετρήσεις, µία εβδοµάδα µετά την κατάθεση της υποψηφιότητας, της έδιναν ποσοστά Τσαουσέσκου. Η δηµοσκόπηση της RealPolls στις 20 Ιουλίου δίνει πρόθεση ψήφου 56,8% και εκτίµηση αποτελέσµατος 74,4%. Με τη σιγουριά της άνετης επικράτησης η Εφη Αχτσιόγλου ξεκινά τη µεγάλη πορεία προς τον λαό. Με καµπάνια που έχει άρωµα Οµπάµα και προφίλ «σιδηράς κυρίας» εµφανίζεται στα ΜΜΕ που, ω του θαύµατος, έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους από τη στιγµή που έφυγε από τη µέση ο «µισητός» Τσίπρας. Με λόγο ανούσιο, ξύλινο, στρογγυλεµένο, χωρίς αιχµές, µε κεντρώα στόχευση «είµαστε µε τους πολλούς», η Εφη Αχτσιόγλου συµπεριφέρεται ως νικήτρια των εκλογών. Η ίδια και το επιτελείο της είναι τόσο πεπεισµένοι για την άνετη νίκη που οι κακές γλώσσες λένε ότι είχαν µοιράσει θέσεις και οφίτσια για την επόµενη µέρα.
Η καµπάνια όµως είναι τόσο αποτυχηµένη –ειδικοί λένε πως πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγµα προς αποφυγή στο µάθηµα επικοινωνίας στα πανεπιστήµια– και η ίδια φαίνεται να µην πείθει, καθώς όσο περισσότερο εκτίθεται τόσο φαίνεται να χάνει σε ποσοστά. Κυλιόµενες µετρήσεις στα τέλη Ιουλίου (Good Affairs) δείχνουν να περιορίζεται στο 43%.
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, έλεγε ο Ουµπέρτο Εκο, και παρότι η πραγµατικότητα τον έχει διαψεύσει, οι εσωκοµµατικές εξελίξεις στην Κουµουνδούρου τον επιβεβαιώνουν πανηγυρικά καθώς οι ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν µόνο ένα πολύ µικρό κοµµατικό ακροατήριο. Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου γίνεται πιο βαρετή και από τις τηλεοπτικές εµφανίσεις της Αχτσιόγλου.
Και τότε εµφανίζεται ως κεραυνός εν αιθρία ο Στέφανος Κασσελάκης. Με επιστολή του αργά το απόγευµα της 28ης Αυγούστου στη Νοµαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και µε βίντεο που ανεβάζει το πρωί της 29ης Αυγούστου στα social media δηλώνει την απόφασή του να είναι ο πέµπτος υποψήφιος.
«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι. Γεννήθηκα στο Μαρούσι το 1988. Σε µια χώρα µε κληρονόµους πρωθυπουργούς», οι πρώτες «δηµόσιες» λέξεις τού εξ Αµερικής προερχόµενου υποψηφίου, ο οποίος χρησιµοποιεί µια γλώσσα ειλικρίνειας –έχω επίγνωση ότι δεν διαθέτω κοµµατική προϋπηρεσία»– που ταράζει τα νερά. Ξαφνικά όλα άλλαξαν. Η εκλογική διαδικασία ανασύρεται από την αφάνεια και γίνεται «talk of the town».
Κι ενώ η Εφη Αχτσιόγλου έχει κρύψει στην ντουλάπα τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο καθ’ υπόδειξη των επικοινωνιολόγων, ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη επίσηµη εµφάνισή του δηλώνει: «Γνώρισα τον Τάιλερ στα 31 µου». Σεισµός.
Λίγα 24ωρα µετά, στις 3 Σεπτεµβρίου, η πρώτη δηµοσκόπηση (RealPolls) φέρνει τον Στέφανο Κασσελάκη πρώτο στην κούρσα διαδοχής µε ποσοστό 36,8% και δεύτερη την Εφη Αχτσιόγλου µε ποσοστό 34,2%. Πρώτος µε το καληµέρα. Εννέα µέρες µετά, το παιχνίδι δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει. Στις 12 Σεπτεµβρίου η δηµοσκόπηση της RealPolls δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εξασφαλίσει µεγάλη διαφορά (43,65%) από την Εφη Αχτσιόγλου (34,9%). Σε λιγότερες από 15 ηµέρες ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να αλώσει το κόµµα.
Τα αποτελέσµατα των εκλογών επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά. Την Κυριακή 17 Σεπτεµβρίου µε συµµετοχή-ρεκόρ 148.000 πολιτών ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρώτος µε διαφορά, ενώ στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 24 Σεπτεµβρίου (συµµετοχή 135.000), επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία του καθώς εκλέγεται µε ποσοστό 56,69%, έναντι 43,31% της Εφης Αχτσιόγλου. Θρίαµβος.
Η αποτυχούσα υποψήφια από το βράδυ του πρώτου γύρου δηλώνει επί της ουσίας ότι δεν αναγνωρίζει τη νίκη Κασσελάκη. Προς επίρρωση αυτού, δύο ηµέρες µετά, στις 26 Σεπτεµβρίου, στη συνάντησή της µε τον νέο πρόεδρο αρνείται να αναλάβει ενεργό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας το ανεκδιήγητο «δεν έχω ενέργεια». Το παράδειγµά της ακολουθούν όλα τα στελέχη που αποτελούν σήµερα την οµάδα των 11. Χαρίτσης, Ηλιόπουλος και… Σία αρνούνται µε τη σειρά τους να συνεργαστούν. Ο πόλεµος που ξέσπασε λίγο µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη φουντώνει. Ακολουθεί άλλο ένα 20ήµερο-ντροπή για την ιστορία της Αριστεράς. Αποκορύφωµα οι δηλώσεις των «ηττηµένων» που καλούν τον θριαµβευτή των εκλογών να παραιτηθεί και αποκαλούν τους πολίτες «ψηφοφόρους του δίευρου».
Στις 23 Οκτωβρίου ο ∆ηµήτρης Βίτσας οµολογεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα τη µεθόδευση της διάσπασης καθώς προαναγγέλλει την ίδρυση νέου κόµµατος µε τίτλο Ανανεωτική Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά (ΑΟΡΑ).
Στις 11 Νοεµβρίου γίνεται η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο President κατά την οποία οι 6+6 και οι 53 αποχωρούν –προσχηµατικά, όπως πλέον αποδεικνύεται– καταγγέλλοντας, αλλά χωρίς να συζητήσουν, την πρόταση Κασσελάκη για δηµοψήφισµα. Τσακαλώτος και Πέρκα φεύγουν πρώτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 23 Νοεµβρίου, ακριβώς ένα µήνα µετά την προαναγγελία Βίτσα, ανακοινώνουν την ανεξαρτητοποίησή τους και οι εννέα βουλευτές της οµάδας των 6+6. Τη ∆ευτέρα 4 ∆εκεµβρίου οι 11 που αποσχίστηκαν, αφού προηγουµένως έχουν ψηφίσει «παρών» για τους servicers στη Βουλή, ανακοινώνουν στο Σαράφειο το όνοµα του νέου πολιτικού φορέα. Στις 5 ∆εκεµβρίου δηλώνουν στον πρόεδρο της Βουλής τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής οµάδας µε το όνοµα Νέα Αριστερά. Την ίδια µέρα ο ευεργετηθείς πρόεδρος της νέας ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζει «αναπαλαίωση» τον Τσίπρα.
Αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Ή θα έπαιρναν το κόµµα ή θα έφευγαν. Αν ο Τσίπρας στις 29 Ιουνίου έµενε, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Αχτσιόγλου και… Σία πάλι θα έφευγαν. Ήταν προαποφασισµένο. Ο Κασσελάκης, λοιπόν, ήταν η αφορµή, όχι η αιτία.
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Αριστερά καθώς και μια μεγάλη έρευνα για τα «πιστόλια» εφοριακούς που σημαδεύουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και επιχειρηματίες, την Κυριακή στο Documento.
|
|
|
|
|