Φίλες και φίλοι καλημέρα «Λυπάμαι πολύ που σήμερα κατέληξα να γίνω η είδηση και όχι τα ερωτήματα για τα οποία αναζητούσα απεγνωσμένα απαντήσεις» έγραψε η Αλβανή δημοσιογράφος Αμπρόζια Μέτα έπειτα από το θλιβερό επεισόδιο και την επίθεση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα εναντίον της.
Μάθημα δημοσιογραφίας και η ερώτηση, αλλά κυρίως η απάντηση της δημοσιογράφου του αλβανικού τηλεοπτικού καναλιού Syri TV για τους περισσότερους Ελληνες δημοσιογράφους.
Βασικά, τόσο απλά θα έπρεπε να είναι τα πράγματα στη δημοσιογραφία. Ομως στην Ελλάδα της ενημέρωσης 107 δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω. Οι δημοσιογράφοι δεν υποβάλλουν δυσάρεστες ερωτήσεις και ο πρωθυπουργός δεν απαντά ποτέ σε ερωτήσεις που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων.
Η εικόνα του Ράμα που βγαίνει από σύσκεψη, βρίσκεται ενώπιον δημοσιογράφων και δέχεται βροχή ερωτήσεων αποτελεί «μαγική εικόνα» για τα ελληνικά δεδομένα και τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κρύβεται από τα ΜΜΕ.
Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλά προετοιμασμένος, όπως στη ΔΕΘ, το επιτελείο του Μαξίμου και ο ίδιος φυσικά αποκλείουν Μέσα τα οποία θεωρούν εχθρικά. Για παράδειγμα, από το 2019 που είναι πρωθυπουργός ποτέ δεν επέτρεψε στο Documento να του υποβάλει ερώτηση.
Ο εκφοβισμός και η φίμωση είναι πρακτικές στις οποίες καταφεύγουν όλο και περισσότεροι ηγέτες «περιφερειακών» ευρωπαϊκών χωρών, η αλήθεια όμως είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν χειρονόμησε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εναντίον δημοσιογράφου. Οταν δεν τους αποκαλεί από το βήμα της Βουλής «υπόκοσμο και συμμορία» στέλνει την ΑΑΔΕ να κάνει τη δουλειά.
Από την άλλη, η πλειονότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων στους οποίους απευθύνεται ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένη να του υποβάλλει σκληρές και δυσάρεστες ερωτήσεις.
Για την ιστορία, η Αμπρόζια Μέτα «τόλμησε» να ρωτήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό για ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξή του και τη χειρονομία εναντίον της.
Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδρούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός αν δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να τον ρωτήσει για την παρέα με την οποία ταξίδεψε μυστικά στην όαση της Σίβα και γιατί «έκλεισε» το στίγμα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους μόλις πέρασε την Κρήτη. Γνωρίζουμε όμως ότι η Σία Κοσιώνη, για παράδειγμα, δεν θα του υπέβαλλε ποτέ το ερώτημα αυτό.
Δυστυχώς, σε αυτό το ιδιότυπο ελληνικό δημοσιογραφικό σταρ σίστεμ οι δημοσιογράφοι συχνότερα επιδιώκουν να γίνονται είδηση οι ίδιοι από το να παράγουν ειδήσεις. Και όταν η δημοσιογραφία παύει να είναι η ερώτηση αλλά γίνεται η απάντηση, η ενημέρωση 107 είναι δεδομένη.
Για τον Μητσοτάκη και την ελληνική δημοσιογραφία ταιριάζει γάντι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι… |
|