Φίλες και φίλοι καλημέρα «Αστειότητες». Αυτή ήταν πάντα η απάντηση ενός φίλου, μελετητή και γνώστη της πολιτικής ιστορίας, όταν άκουγε τις απαξιωτικές ενστάσεις των αποσχισθέντων στελεχών της Νέας Αριστεράς για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο για τις επιδόσεις του στο TikTok, το Instagram και γενικότερα για την ομολογουμένως πληθωρική παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι o όρος «μεταπολιτική» κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο. Γεγονός καταρχάς άδικο καθώς ο πρώτος που εισήγαγε σε επαγγελματικό επίπεδο και με μεγάλη επιτυχία αυτές τις «νέες τεχνολογίες» στην πολιτική είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο φίλος μου, λοιπόν, ο γνώστης της πολιτικής ιστορίας που σας έλεγα, στις συντονισμένες επιθέσεις που δεχόταν ο Κασσελάκης επικαλούνταν κάθε φορά το παράδειγμα του Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος προτού ανελιχθεί στα ανώτατα αξιώματα και αναγορευθεί ισόβιος δικτάτορας, ύπατος, τιμητής, δήμαρχος και μέγας αρχιερεύς, ξεκίνησε την καριέρα του ως αγορανόμος, ως υπεύθυνος δηλαδή για τα θεάματα στην αγορά (Forum), στη Ρώμη.
Το μήνυμα ξεκάθαρο: 2000 και πλέον χρόνια τώρα, αυτό ήταν, είναι και θα είναι η πολιτική: Άρτος, θεάματα και Forum που τελευταία είναι πολύ της μόδας. Δεν έχει άδικο. Αν προσθέσουμε τις ίντριγκες και τις συνωμοσίες (όπως αυτές του Ιούλιου Καίσαρα) νομίζω πως έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Η ουσία είναι ότι η πολιτική σήμερα, ακόμη κι αν γίνεται με τους ίδιους όρους, χρησιμοποιεί νέα μέσα. Το κατάλαβαν αυτό με καθυστέρηση στη Νέα Αριστερά, διέγραψαν μονοκοντυλιά τα περί μεταπολιτικής και από προχτές μας βομβάρδισαν με μπροστάρισσα την Αχτσιόγλου με απολιτίκ βίντεο στο TikTok. Για ίντριγκες και συνωμοσίες δεν το συζητάμε, σε αυτά είναι παλιές καραβάνες...
Καλή Ανάσταση |
|