Θυμάστε τον "λιγνό" του γνωστού 'ντουέτο' κωμικών; 800px-13

Χτες 16 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 134 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους πλέον ταλαντούχους κωμικούς ηθοποιούς όλων των εποχών. Στο Ulverston της επαρχίας Lancashire της Αγγλίας ήρθε (σαν χτες, το 1890) στον κόσμο ο Arthur Stanley Jefferson (φωτό άνω, από Wikipedia-κοινό κτήμα) όπως ήταν το κανονικό του ονοματεπώνυμο. Ο κόσμος όμως θα τον γνώριζε και θα τον αποθέωνε σαν Stanley Laurel, τον αχώριστο σύντροφο του Oliver Hardy (18.1.1892 - 7.8.1957) με τον οποίο αποτέλεσαν για δεκαετίες το ξεκαρδιστικό δίδυμο «Χονδρός – Λιγνός»
Με μία αστεία εμφάνιση, αμήχανες κινήσεις και σχεδόν πάντα έτοιμος να βάλει τα κλάματα, ο Άγγλος «λιγνός» πρωταγωνίστησε, μαζί με τον Καλιφορνέζο Αμερικανό «χοντρό» σε συνολικά 107 ταινίες, τόσο του βωβού (οι περισσότερες) όσο και του ομιλούντος κινηματογράφου.
Μαθητής του Τσάρλι Τσάπλιν, έφτασε στις Η.Π.Α. από τη Βρετανία ταξιδεύοντας μαζί του στο ίδιο πλοίο και μετέχοντας στον κοινό θίασο Κάρνο. Άρχισε την καριέρα του στις θεατρικές σκηνές με έφεση στο μιούζικαλ και την παντομίμα. Ασχολήθηκε επίσης, με τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία. Η ενασχόλησή του με το σινεμά ξεκίνησε το 1917 και διήρκεσε μέχρι το 1951. Με τον Χάρντι έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στην μικρού μήκους ταινία The Lucky Dog (1921) ωστόσο αχώριστο «ντουέτο» αποτέλεσαν από το 1927.
Τον Απρίλιο του 1961 και στα 33α Βραβεία Όσκαρ, ο Λόρελ τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας για την πρωτοποριακή του δουλειά στην κωμωδία και έκτοτε διαθέτει ένα αστέρι στη Λεωφόρο 7021 των Διασημοτήτων του Χόλιγουντ. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Φεβρουαρίου του 1965, σε ηλικία 74 ετών και έως την τελευταία του στιγμή αστειευόταν χρησιμοποιώντας τον αυτοσαρκασμό.
Οι Laurel και Hardy κατατάχθηκαν ως οι κορυφαίοι στα κωμικά δίδυμα, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέσσερα χρόνια μετά (2009) ένα χάλκινο άγαλμα του αξέχαστου «διδύμου» αποκαλύφθηκε στη γενέτειρα του Λόρελ, στο Ulverston.

_________________
"Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες. Και τότε κάθε ιδέα παίρνει το σχήμα εκείνου που την κουβαλά".

Νίκος Καζαντζάκης