Πηγή: ecopress.gr
Σε ασύλληπτα  ποσά που είναι εφάμιλλα  ή και ξεπερνούν την αξία των ακινήτων ανέρχεται το ύψος των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που οφείλουν στους δήμους οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα, αγνοεί την ύπαρξη της υποχρέωσης αυτών των οφειλών!
Πως η διακοπή ρεύματος καταλήγει στη δήμευση του ακινήτου! Reuma-1-600-x-400-600x400
Ο  υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε άμεση νομοθετική ρύθμιση για εξάμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες στους οικείου δήμους, η οποία εξέπνεε την 31η  Δεκεμβρίου 2019.

Πως η διακοπή ρεύματος καταλήγει στη δήμευση του ακινήτου! Paradias-120-x-153Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, κάτι τέτοιο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στο ecopress ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς «ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με κενά ακίνητα, δεν έχει υποβάλει τέτοια δήλωση, πιστεύοντας ότι η διακοπή του ρεύματος αυτομάτως διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού».’
Εφόσον λοιπόν, δεν υποβληθεί η δήλωση, το κοντέρ των χρεώσεων τρέχει κι όταν οι ιδιοκτήτες αυτοί θελήσουν να προβούν σε κάποια μεταβίβαση του ακινήτου τους, ζητώντας τη βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις στις οποίες, η πλειοψηφία, πιθανότατα θα  αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Άγνοια κινδύνου
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Παραδιάς, «δυστυχώς, υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν το γνωρίζουν αυτό και όταν θα πάνε να κάνουν κάποια μεταβίβαση θα είναι απόλυτα παγιδευμένοι. Θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.  Ειδικά σε επαγγελματικές στέγες που τα δημοτικά τέλη είναι πενταπλάσια τα ποσά είναι ασύλληπτα και  σε βοηθητικούς χώρους ή κάτι αποθήκες είναι εφάμιλλα της αξίας του ακινήτου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες κενών και μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων είχαν εκ του νόμου (3345/2005, Άρθρο 5) το δικαίωμα να απαλλάσσονται από τη χρέωση Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, εφόσον δηλώσουν στον οικείο Δήμο ότι υπήρχε αχρησία του ακινήτου τους και διακοπή ρεύματος. Η ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν καθόριζε πότε πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, κατά τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης ή και μεταγενέστερα, όπως συμβαίνει στην πράξη μετά από τόσα χρόνια ισχύος της σχετικής διάταξης.Αρκετοί Δήμοι αξίωναν την πληρωμή δημοτικών τελών βασιζόμενοι σε ερμηνεία από το ΥΠΕΣ που θεωρούσε ότι η απαλλαγή αρχίζει από την υποβολή δήλωσης στο Δήμο.
Με την παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 και στη συνέχεια με το άρθρο 103 του Ν.4604/2019, δόθηκαν δύο προθεσμίες για τη δήλωση αυτή, μέχρι και τις 31.12.2019 ,  βάσει των οποίων, εφόσον οι ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, κάνουν τη σχετική δήλωση στον οικείο δήμο, τότε απαλλάσσονται  εφεξής, αλλά και αναδρομικά από τις οφειλές στα δημοτικά τέλη.
Υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ
Η  3η  και τελευταία προθεσμία, τρέχει πια με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η βασική αιτία του προβλήματος, οφείλεται, στο γεγονός, ότι «η γνωστοποίηση της διακοπής του ρεύματος είναι αυτόματη υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ προς τον οικείο ΟΤΑ μετά τη διακοπή, που δυστυχώς δεν τηρείται, και επιχειρείται να μετατεθεί αυθαίρετα στους πολίτες».
«Ο πολίτης, αφήνεται εκτεθειμένος στον κίνδυνο να χρεωθεί χωρίς έλεος με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου! » αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ,  ο οποίος υπογραμμίζει, ότι «στη ρύθμιση αυτή να υπαχθούν και τα ακίνητα τα οποία, λόγω της κρίσης, ουδέποτε ρευματοδοτήθηκαν».
ΤΑΠ  
Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι παραπάνω απαλλαγές δεν αφορούν το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο οφείλεται σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του οποίου ζητείται από πολλούς ΟΤΑ ως προϋπόθεση για την παραλαβή και διεκπεραίωση των σχετικών δηλώσεων.