Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 23049
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Υπάρχουν πλούσιοι στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με την Εφημερίδα τών Συντακτών Empty Υπάρχουν πλούσιοι στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με την Εφημερίδα τών Συντακτών

30/6/2020, 19:09
Να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται οι πλούσιοι της Β. Κορέας
efsyn.gr

Σε αναζήτηση σημαντικής ρευστότητας βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν και απευθύνεται στην οικονομική ελίτ της Βόρειας Κορέας για να αντιμετωπίσει την απειλή του Covid-19 και των κυρώσεων που απορρέει από την απομόνωση της χώρας.

Καθώς η Βόρεια Κορέα βρέθηκε από το 1997, σε απότομη οικονομική ύφεση από το 1997, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο 36χρονος ηγέτης της συνεχίζει να ασκεί τον κεντρικό έλεγχο της οικονομίας, υπονομεύοντας ενδεχομένως τη στροφή προς το εμπόριο και τα πρώτα βήματα προς τον καπιταλισμό. Οι αναφορές για μια σπάνια έκδοση ομολόγων που σχεδίασε η Πιονγιάνγκ, με στόχο την άντληση ξένου νομίσματος, για να καλύψουν έως και το 60% του προϋπολογισμού της χώρας από τους πλούσιους Βορειοκορεάτες, υποδεικνύουν τη σοβαρότητα της οικονομικής ύφεσης, εξηγούν οι ειδικοί.

Λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση ομολόγων, η πρώτη από το 2003, δημοσιεύτηκαν από την Daily NK, μια υπηρεσία ειδήσεων που εδρεύει στη Σεούλ. Για την εν λόγω κίνηση της Πιονγιάνγκ έκανε αναφορά σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Την είδηση δεν επιβεβαιώνουν οι Financial Times. Εάν είναι αλήθεια, τότε φαίνεται ότι τα ομόλογα επελέγησαν ως λύση ανάγκης, καθώς οι περιορισμοί στα σύνορα και οι εσωτερικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί - που θεσπίστηκαν για να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού - έχουν επιβραδύνει το εγχώριο εμπόριο και ανέκοψαν κρίσιμους εμπορικούς δεσμούς κατά μήκος των 1.420 χιλιομέτρων συνόρων με την Κίνα.

«Ξαφνικά η έκδοση αυτού του ποσού χρέους, σε ένα έτος, είναι μεγάλη υπόθεση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πραγματικό σημάδι ότι υφίστανται πολύ σημαντική οικονομική πίεση, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και του ιού», εκτίμησε ο Peter Ward, ερευνητής στη Βόρεια Κορέα, με έδρα τη Σεούλ, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχει εγγύηση αποπληρωμής για τους αγοραστές του χρέους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ήταν «βασικά ανίκανη» στη λήψη ορθών επενδυτικών αποφάσεων και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. «Πρόκειται να σπάσουν και να κλέψουν πολλά μετρητά από ανθρώπους που ξέρουν πώς να τα ξοδέψουν σε καλά πράγματα για την οικονομία», σημείωσε ο κ. Ward και πρόσθεσε: «Πιθανότατα θα τα πάρουν ξοδέψουν σε όλα τα πράγματα που συνήθως τα ξοδεύουν: έργα γοήτρου, παλάτια για τον ηγέτη και αποζημιώσεις για την ελίτ».

Ο Fitch προβλέπει για φέτος, μείωση 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στη Βόρεια Κορέα, η χειρότερη μετά την πτώση 6,5% που είχε σημειωθεί πριν από 23 χρόνια. Σηματοδοτεί μια αναθεώρηση προς τα κάτω, σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη πρόβλεψη της Fitch για ανάπτυξη 3,7%.

«Πιστεύουμε ότι γίνεται πλέον πιο δύσκολο για το κράτος να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι πηγές χρηματοδότησης έχουν στεγνώσει σημαντικά. . . [Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση Covid-19 έχει επιδεινώσει τις συνέπειες από τις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα», έγραψαν οι αναλυτές του. Ο Daniel Wertz, διευθυντής προγράμματος στην Εθνική Επιτροπή για τη Βόρεια Κορέα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η πανδημία φαίνεται ότι «δημιούργησε κάτι σαν ευκαιρία για τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας».

Αν και η χώρα ισχυρίζεται ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ο κ. Wertz δήλωσε ότι η κρίση θα ενισχύσει την προσπάθειά της ηγεσίας της να εντείνει τον έλεγχό της επί του εξωτερικού εμπορίου και του συναλλάγματος. «Ο στόχος είναι να κερδίσουμε περισσότερα από τα έσοδα που εισπράττουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγορά, που τελικά θα πηγαίνουν στο κράτος, αντί για τα ταμεία διεφθαρμένων ελίτ... [επίσης] θέλουν να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη γενική κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας και να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε ολόκληρο το φάσμα της», προέβλεψε ο κ. Wertz. Η Πιονγιάνγκ ξεκίνησε με «διαφορετικούς τρόπους» την προσπάθεια εξαναγκασμού του λαού της να παραδώσει ξένο νόμισμα στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Benjamin Silberstein από το Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, ένα αμερικανικό think tank.

«Έχω επίσης ακούσει από άτομα που βρίσκονται σε τακτική επαφή με Βορειοκορεάτες εντός της χώρας, ότι έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις για «συνεισφορές πίστης »και άλλα τέτοια. Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες και όποιος βγάζει αρκετά χρήματα, πρέπει να δώσει μια «εθελοντική» συνεισφορά στο κράτος για να δείξει την πίστη του στον ηγέτη. Αυτό, φυσικά, είναι απλώς εκβιασμός με άλλο όνομα », τόνισε ο κ. Silberstein.

Ο Andray Abrahamian από το Πανεπιστήμιο George Mason της Κορέας της Σεούλ, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι ενώ το κράτος θα «εξαναγκάσει την επιχειρηματική κοινότητα» να αγοράσει ομόλογα, θα υπάρξει  «διαπραγμάτευση» ακόμη για το ποσό.

«Όλα αυτά εξαρτώνται από το πόση οικονομική σχέση έχουν οι επιχειρηματίες, είτε με τις τοπικές λαϊκές επιτροπές είτε με τις κεντρικές αρχές», δήλωσε ο κ. Abrahamian. «Μιλάμε για κάποιον που λειτουργεί, ας πούμε, μια βιομηχανία που απασχολεί 10 άτομα, του οποίου η οικογένεια κερδίζει αρκετές χιλιάδες δολάρια ετησίως και μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα ωραίο σπίτι και μερικές τελευταίας τεχνολογίας συσκευές; Ή μήπως μιλάμε για άτομα που βρίσκονται στην κορυφή κρατικών επιχειρήσεων που κερδίζουν προσωπικά αρκετά εκατομμύρια ετησίως;». Ο κ. Abrahamian πρόσθεσε ότι το ζήτημα των ομολόγων πιθανόν να δημιουργήσει ένταση στην ηγεσία της χώρας. «Θα υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που θα θέλουν να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Θα υπάρχουν και άλλοι που θα ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο για αυτό και πολύ περισσότερο για τη βραχυπρόθεσμη συσσώρευση κεφαλαίων για τα όργανα του κεντρικού κράτους», είπε.

Παρά την οικονομική παρακμή πάντως, η Πιονγιάνγκ συνέχισε να διαθέτει τεράστιους οικονομικούς πόρους στον στρατό της. Το καθεστώς του Κιμ εκτιμάται ότι ξόδεψε 600 εκατομμύρια δολάρια για πυρηνικά όπλα πέρυσι, σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, που έχει έδρα στη Γενεύη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ βοηθά στη χρηματοδότηση του προγράμματος όπλων μέσω νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Μακροπρόθεσμα, είναι πιθανότατα καλό για τον κόσμο να πιέζεται η Βόρεια Κορέα να κάνει τέτοιου είδους απελπισμένες κινήσεις, διότι θα αναγκαστεί να αλλάξει», δήλωσε ο κ. Ward. «Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, είναι τρομερό για τον λαό της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.

_________________
Υπάρχουν πλούσιοι στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με την Εφημερίδα τών Συντακτών 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης