Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit      




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Διαχειριστής στο Νίκο σ' ενδιαφέρει!
( 1 )
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
26367 Δημοσιεύσεις - 93%
1730 Δημοσιεύσεις - 6%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
25 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
28 Δημοσιεύσεις - 100%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 50Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η PanagiotisΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 30033 θέματασε 25734 θέματα
Σύνδεση

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 26367
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ Empty ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

21/4/2021, 10:43
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
….. η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Η πόλη μας» στις 31 Μαρτίου 2021 καθώς και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλούς αναίτιους πανηγυρισμούς, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου μας, για την «επιτέλους» απομάκρυνση των Γραμμών Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που διασχίζουν την πόλη μας και γειτονικούς δήμους.
Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, έχει ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Διαβάζοντας λοιπόν με προσοχή το κείμενο στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», καθώς και την, με ημερομηνία 2/4/2021, αναλυτική περιγραφή των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο, διαπιστώσαμε ότι στο σχετικό κεφάλαιο (Άξονας 1.1: Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον) δεν περιλαμβάνονται έργα για την απομάκρυνση των Πυλώνων και την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων Υψηλής Τάσης στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα τα έργα υπογειοποίησης δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνονται (σελ. 69) είναι τα εξής:
Α. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Η παραπάνω αναφορά αφορά σε έργα που θα πραγματοποιηθούν στο δίκτυο διανομής (μέση και χαμηλή τάση) με στόχο την αισθητική βελτίωση οικισμών με τουριστική ή ιδιαίτερη πολιτιστική αξία καθώς και την αποφυγή πολυήμερων διακοπών λόγω καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη φέτος στα βόρεια προάστεια.
Παραθέτουμε αυτούσια (σελ. 70) την περιγραφή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο:
«Υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις). Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη.»
Επισημαίνουμε ότι στους πυλώνες υπάρχει το Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Υψηλή Τάση) για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά.
Β. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Προφανώς δεν αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που διασχίζει την πόλη μας.
Παραθέτουμε την περιγραφή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο (σελ. 70):
«Αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναερίων δικτύων ΜΤ, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Στόχος να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας.»
Ουδεμία αναφορά γίνεται στην Μεταφορά Ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης.
(Τα στοιχεία που επικαλούμαστε αναφέρονται στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να το δει στο διαδίκτυο στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://government.gov.gr/wp-content/uploads/2021/03/Ellada_2.0-analutikh_perigrafi_drasewn.pdf.)
Οι ανωτέρω αναφορές είναι οι μόνες σχετικά με υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που αναφέρονται στο επίσημο κείμενο. Αν γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος κάτι περισσότερο οφείλει να το δημοσιεύσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση.
Να προσθέσουμε επίσης ότι σε επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς, δήλωσαν άγνοια για οποιοδήποτε σχετικό έργο στα πλαίσια του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.
Επειδή με όλα τα ανωτέρω θυμηθήκαμε έντονα τις αφίσες για την απομάκρυνση των πυλώνων που θα γινόταν από το 2005, η παράταξή μας επανέρχεται στην πρότασή της που είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020.
Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να μας γνωρίσει τυχόν ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί. Άνθρωποι με θεσμική θέση στην περιοχή μας δεν είναι σωστό να δίνουν ελπίδες χωρίς να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Είμαστε σίγουροι ότι για την απομάκρυνση των πυλώνων απαιτείται σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια από όλους εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν.
Σήμερα όλες οι περιοχές έχουν πυκνή δόμηση, στην οποία περιλαμβάνονται σπίτια, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται χιλιάδες κάτοικοι μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία.
Το ηλεκτρικό ρεύμα Υψηλής Τάσης που μεταφέρεται με τις γραμμές αυτές εκπέμπει ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με πολλές έγκριτες επιστημονικές έρευνες, έχει βιολογικές επιπτώσεις και δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου σε όσους ζουν κοντά σε αυτές.
Από τις μελέτες προκύπτει μέχρι και διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου σε ενήλικες καθώς και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ορισμένοι δήμοι κατάφεραν μετά από συντονισμένες ενέργειες να απομακρυνθούν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς είτε με υπογειοποίηση είτε με διαφορετική χάραξη σε περιοχές εκτός οικιστικής ζώνης, όπως ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι εναέριες γραμμές μεταφοράς που διασχίζουν την περιοχή μας θα υπογειοποιηθούν όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ρουφ.
Από όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, πολύ σοβαρό και απαιτεί συντονισμένες, συνεχείς και πολύπλευρες ενέργειες.

Οι ενέργειες, για την απομάκρυνση των πυλώνων και την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής τάσης, που προτείνουμε είναι οι εξής:
1. Επισκέψεις σε όσους έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν για την προτεραιοποίηση των εργασιών και την ύπαρξη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος. Τονίζουμε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο σημερινός Πρωθυπουργός καθώς και ο Υπουργός κ. Θεοχάρης.
2. Συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουμε και να ζητήσουμε ουσιαστική βοήθεια για την επίλυσή του.
3. Σύσκεψη με όλους τους βουλευτές Δυτικής Αθήνας για να τους ενημερώσουμε και να δεσμευθούν για συγκεκριμένες ενέργειες.
4. Συνεργασία με γειτονικούς Δήμους για συντονισμό των ενεργειών μας.
5. Η νομική υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.
6. Σύσκεψη με στελέχη του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ενημερωθούμε και συγχρόνως να τους μεταφέρουμε την αναγκαιότητα για την επίσπευση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του έργου.
7. Πρόσκληση για συμμετοχή σε δημότες που διαθέτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή σχετική εμπειρία.
8. Επικοινωνία και ενημέρωση από τους δήμους που πέτυχαν την υπογειοποίηση ή την μεταφορά των γραμμών υψηλής / υπερυψηλής τάσης.
9. Να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις υποχρεώσεις του Δήμου Αιγάλεω στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΥΠΕΝ, ΔΗΜΟΙ) ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου, π.χ. διανοίξεις των θεσμοθετημένων δρόμων για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, ολοκλήρωση της διαδικασίας υλοποίησης των Μεμονωμένων Πράξεων Εφαρμογής, τυχόν αποζημιώσεις κ.λπ.
Προτείνουμε να ορισθεί μια επιτροπή με μέλη από όλες τις παρατάξεις του Δήμου μας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών, την συνεχή παρακολούθηση του θέματος, τον εμπλουτισμό με νέες δράσεις που πιθανόν προκύψουν και την τακτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου με σοβαρή προσπάθεια εκεί που πρέπει, με ειλικρίνεια και χωρίς πανηγυρισμούς μέχρι να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί το έργο.

_________________
ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης