Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit      




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Διαχειριστής στο Νίκο σ' ενδιαφέρει!
( 1 )
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
26411 Δημοσιεύσεις - 93%
1731 Δημοσιεύσεις - 6%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
25 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
72 Δημοσιεύσεις - 99%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 50Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η PanagiotisΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 30079 θέματασε 25778 θέματα
Σύνδεση

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 26411
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Ειδικό αφιέρωμα στα αιωνόβια φυτά Empty Ειδικό αφιέρωμα στα αιωνόβια φυτά

2/7/2021, 12:59
Χαρά Καφαντάρη: Η προστασία του δασικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της πατρίδας δεν είναι επικοινωνία. Απαιτείται πολιτική βούληση.

Καφαντάρη Χαρά <kafantari@parliament.gr>



Καλημέρα ,σας αποστέλλουμε

Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με θέμα ««Επετειακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση-Ειδικό αφιέρωμα στα αιωνόβια φυτά από την εποχή της Επαναστάσεως: Σύγχρονες Προκλήσεις και η προστασία τους».



· Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει τη δεκαετία 2020 – 2030, ως δεκαετία προστασίας της βιοποικιλότητας.

· Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προστασία της βιοποικιλότητας και έβαλε σαν στόχο να αυξηθούν οι προστατευόμενες περιοχές, κατά 20% επιπλέον.

· Στη χώρα μας οι περιοχές Νατούρα και οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών υποβαθμίστηκαν ιδιαίτερα από την παρούσα κυβέρνηση, ουσιαστικά καταργήθηκαν και πήγαν σε ένα κεντρικό φορέα, και επίσης δεν προχωρούν τα διαχειριστικά σχέδια.

· η προστασία των δασών που είναι ένα πολύ σημαντικό, ειδικά την εποχή της κλιματικής κρίσης την οποία διανύουμε και με το μεσογειακό οικοσύστημα ειδικότερα θίγεται

· η κλιματική κρίση επιδρά ιδιαίτερα και στο κομμάτι του φυσικού πλούτου, όπως αυξάνουν και οι δασικές πυρκαγιές, πρέπει εμείς να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι.

· Χρειάζονται συγκεκριμένα σχέδια, για τη θωράκιση των δασών, τη θωράκιση και την αντιπυρική θωράκιση τους, με συγκεκριμένες ενέργειες: παρεμβάσεις, οργάνωση, συστήματα, χρησιμοποίηση μοντέλων επιχειρησιακής προσομοίωσης στα δάση, εκπαίδευση προσωπικού που θα κάνει αυτό και, γενικότερα, καλύτερο συντονισμό ΥΠΕΝ και Πολιτικής Προστασίας και ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες.

· Χρειάζεται νομοθεσία και θεσμική θωράκιση των δασών -και αυτό σημαίνει δασικοί χάρτες κυρωμένοι πλέον, γεωργικές πρακτικές διαχείρισης αγροτικής γης, νομοθεσία συγκεκριμένη για τους δασωμένους αγρούς, επεμβάσεις στη βλάστηση κλπ.

· Να υπάρχει μία οργάνωση, μία έγκαιρη πολιτική πρόληψης και διαχείρισης του δάσους και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με οριοθετημένους κανόνες, νομοθεσία για το χαρακτήρα το δασικό, τον ιδιοκτησιακό, να μπορέσουμε να προστατέψουμε την πλούσια βιοποικιλότητα και το δασικό πλούτο, ο οποίος χαρακτηρίζει την πατρίδα μας.



Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το βίντεο και ολόκληρη η τοποθέτηση.

https://youtu.be/VaquG7lte5Y



ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι συμμετείχαν στις δύο Επιτροπές σήμερα και ας αγωνισθούμε όλοι - δεν θα το πω ευχή - ο καθένας από τη θέση του, είτε από την πλευρά περιβαλλοντικών οργανώσεων είτε από την κεντρική διοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς φορείς, με ευκαιρία τη διαδικασία των 200 χρόνων και την ανάδειξη των υπεραιωνόβιων δένδρων, τα οποία πρέπει να προστατευθούν, να γίνει μια ουσιαστική αρχή για δράσεις και πολιτικές, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας. Ξέρουμε πραγματικά, ότι το οικοσύστημα της χώρας μας είναι σπάνιο και η βιοποικιλότητα είναι πολύ αυξημένη.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα γενικότερα, γιατί παρακολουθώντας και την πρώτη Επιτροπή, συζητήθηκαν γενικότερα θέματα δασικής πολιτικής και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει τη δεκαετία 2020 – 2030, ως δεκαετία προστασίας της βιοποικιλότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτός του ότι έστρεψε στη σύνοδο τις αποφάσεις του Παρισιού, να συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προστασία της βιοποικιλότητας και έβαλε σαν στόχο να αυξηθούν οι προστατευόμενες περιοχές, κατά 20% επιπλέον.

Θα αναγκαστώ να πω κάποια πράγματα, που μπορεί να είπαν κάποιοι συνάδελφοι στην πρώτη Επιτροπή, αλλά νομίζω είναι σημαντικά, ότι, δυστυχώς, στη χώρα μας οι περιοχές Νατούρα και οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών υποβαθμίστηκαν ιδιαίτερα από την παρούσα κυβέρνηση και δεν είναι μόνον, ότι ουσιαστικά καταργήθηκαν και πήγαν σε ένα κεντρικό φορέα, αλλά και ότι δεν προχωρούν τα διαχειριστικά σχέδια και όλα αυτά. Έδωσε κάποιες απαντήσεις ο κύριος Υπουργός, μακάρι γρήγορα να ολοκληρωθούν αυτά, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Δηλαδή, δεν μπορεί σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης να εισάγονται και αντι επιστημονικοί όροι – γιατί αυτή τη στιγμή μιλάω και με πολλούς φυσικούς επιστήμονες – όπως υποπεριοχή μέσα σε περιοχή Νατούρα, όπου νομοθετικά επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το χαρακτήρα μιας προστατευόμενης περιοχής, δηλαδή υποπεριοχή Νατούρα. Αν υπάρχει αυτός ο όρος επιστημονικά, εισήχθη όμως στη νομοθεσία μας πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Λέω όμως το εξής, η προστασία των δασών που είναι ένα πολύ σημαντικό, ειδικά την εποχή της κλιματικής κρίσης την οποία διανύουμε και με το μεσογειακό οικοσύστημα ειδικότερα θίγεται, όπως λένε οι ειδικοί και οι επιστήμονες, η κλιματική κρίση επιδρά ιδιαίτερα και στο κομμάτι του φυσικού πλούτου, όπως αυξάνουν και οι δασικές πυρκαγιές, πρέπει εμείς να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Δηλαδή να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, για τη θωράκιση των δασών, τη θωράκιση και την αντιπυρική θωράκιση τους, διανύουμε τώρα την αντιπυρική περίοδο.

Μάλιστα, η θωράκιση αυτή προϋποθέτει και συγκεκριμένες ενέργειες. Προϋποθέτει παρεμβάσεις, οργάνωση, συστήματα, χρησιμοποίηση μοντέλων επιχειρησιακής προσομοίωσης στα δάση, εκπαίδευση προσωπικού που θα κάνει αυτό και, γενικότερα, καλύτερο συντονισμό. Ο συντονισμός αυτός μπορεί να είναι και από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ φυσικά που εποπτεύει τις δασικές υπηρεσίες και σε σχέση και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά με την Πολιτική Προστασία. Αυτός ο συντονισμός, όμως, προϋποθέτει ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες. Το επαναφέρω και εγώ, για άλλη μια φορά. Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό.

Όμως, από την άλλη μεριά, να πούμε και τη συγκεκριμένη διοικητική δομή, η οποία υπάρχει και η οποία –πιθανόν, λέω εγώ- δημιουργεί και κάποια ζητήματα. Η Κεντρική Δασική Υπηρεσία, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα, λοιπόν, το θέμα του συντονισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πέραν, όμως, της αντιπυρικής θωράκισης των δασών, η οποία πρέπει να γίνεται έγκαιρα και, τέλος πάντων, έπρεπε ήδη και για φέτος να έχουν γίνει πολλά πράγματα πριν, όπως νομοθεσία και η θεσμική θωράκιση των δασών -και αυτό σημαίνει δασικοί χάρτες κυρωμένοι πλέον. Έγινε ότι έγινε από τη νυν Κυβέρνηση που πήγαμε, δυστυχώς, πίσω. Και πάλι ξανά συνεχίζεται το ίδιο, ώστε να καταλήξουν οι δασικοί χάρτες. Σημαίνει γεωργικές πρακτικές διαχείρισης αγροτικής γης, νομοθεσία συγκεκριμένη για τους δασωμένους αγρούς, επεμβάσεις στη βλάστηση κλπ. Γενικά, οι χρήσεις γης πρέπει και αυτές πλέον να καταλήξουν. Διότι, ξέρετε, όταν υπάρχει αυτή η ασάφεια -και για το δασικό χαρακτήρα και για τα ιδιοκτησιακά, κατά δεύτερον- πολλά πράγματα δημιουργούνται και επιτείνουν και τον μεγάλο κίνδυνο της κλιματικής κρίσης, την οποία διανύουμε.

Λοιπόν, να μην ζήσουμε καταστάσεις που ζήσαμε πρόσφατα, δυστυχώς -αναγκάζομαι να το πω- και σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, όπου βάσει κάποιας νομοθεσίας από την Πολιτική Προστασία κάποιες περιοχές χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνες για πυρκαγιές. Είδαμε ιδιώτες. Δεν είμαι εγώ αντίθετη στο ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κάποια στιγμή και να υπάρχουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Αλλά είδαμε να καθαρίζουν περιοχές, στη λογική της αντιπυρικής προστασίας, χωρίς τη γνώμη του Δασαρχείου. Ή, τελοσπάντων, να επεμβαίνει εκ των υστέρων το Δασαρχείο για να σταματήσουν αυτά.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Νομίζω ότι και ο Υπουργός κ. Αμυράς ήταν παρών, εκεί, σε μία -κατά τη γνώμη μου- επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσία, για την προστασία των σημείων που κινδυνεύουν. Λοιπόν, να μη ζούμε τέτοια πράγματα. Να υπάρχει μία οργάνωση, μία έγκαιρη πολιτική πρόληψης και διαχείρισης του δάσους και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με οριοθετημένους κανόνες, νομοθεσία για το χαρακτήρα το δασικό, τον ιδιοκτησιακό, να μπορέσουμε να προστατέψουμε την πλούσια βιοποικιλότητα και το δασικό πλούτο, ο οποίος χαρακτηρίζει την πατρίδα μας.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Και, άλλη μια φορά, ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους.

_________________
Ειδικό αφιέρωμα στα αιωνόβια φυτά 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης