Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 

 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Κοινωνική Δικτύωση

Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας

Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
1#1
2#352
3#000000
4#0000ff
5#175
6#news
7#2
8#954f72
9#380-7163

Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
Κανένας

Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45
Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUS

Τα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27409 θέματα σε 23560 θέματα

Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (4.3.2022)

Πήγαινε κάτω

Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (4.3.2022) Empty Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (4.3.2022)

Δημοσίευση από Διαχειριστής 8/3/2022, 20:00

Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (4.3.2022)


Η κρίση που μεταμορφώνει την Ευρώπη
 
Οι μεγάλες στιγμές γεννούν μεγάλες ευκαιρίες. Τέτοιες ιστορικές στιγμές ζούμε σήμερα, παρακολουθώντας την αρχιτεκτονική ασφαλείας του κόσμου να σχεδιάζεται ξανά στα πεδία της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη ζει μια πρωτόγνωρη κρίση ασφάλειας στη γειτονιά της. H Ρωσία απειλεί ευθέως να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όπως κανείς δεν το τόλμησε ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Γερμανία μετά από 80 χρόνια επανεξοπλίζεται, εγκαταλείπει τη στρατηγική της Ostpolitik και μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία αναστέλλοντας τον Nord Stream 2. Σουηδία, Φινλανδία και Ελβετία, παραδοσιακά ουδέτερες, διαλέγουν πλευρά.
Μπροστά σε αυτές τις τεκτονικές παγκόσμιες ανακατατάξεις, η Ευρώπη μεταμορφώνεται, κάνοντας άλματα σε τομείς που μέχρι πρόσφατα βραδυπορούσε και ομφαλοσκοπούσε. Δημιουργεί αμυντικό δόγμα, παρεμβαίνει με ενιαία φωνή, συγκροτεί αρραγές μέτωπο με την υπόλοιπη Δύση απέναντι στον αναθεωρητισμό του Προέδρου Πούτιν. Διαμορφώνει με γρήγορα αντανακλαστικά κοινή εξωτερική πολιτική, υιοθετώντας αποφασιστικά και εφαρμόζοντας ταχύτατα σκληρές οικονομικές κυρώσεις με άμεσο αντίκτυπο. Λειτουργεί ως πολιτική ένωση, προβάλλοντας την οικονομική της ισχύ. Προσπαθεί να αναδυθεί ως παγκόσμιος παίκτης. Με δυο λόγια, ωριμάζει και αποκτά πολιτική αυτοσυνειδησία.
Αυτή η ευρωπαϊκή αντίδραση δικαιώνει όσους πιστεύαμε ότι οι κρίσεις προωθούν την ολοκλήρωση της Ευρώπης. Στην πανδημία, δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης - σπάζοντας ταμπού ετών- και ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού. Η κρίση στα σύνορα του Έβρου και αργότερα της Λευκορωσίας- Λιθουανίας μας ανάγκασε να απαντήσουμε δυναμικά στην εργαλειοποίηση μεταναστών. Τώρα, αυτή η ιστορική πρόκληση ασφάλειας δρα ξανά ως επιταχυντής: σπρώχνει την Ευρώπη να αναπτύξει τον αμυντικό της πυλώνα και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι Ευρωπαίοι πολίτες, που με τις φωνές τους πίεσαν για περισσότερες και βαρύτερες κυρώσεις.
Η Ελλάδα, φυσικά, υποστηρίζει αυτή την ευρωπαϊκή εξέλιξη. Πάντα ζητούσαμε περισσότερη Ευρώπη, με δυνατή φωνή στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Παράλληλα, ταχθήκαμε εξαρχής και ανεπιφύλακτα με το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από πολιτικές ίσων αποστάσεων. Αντίθετα, μας χωρίζει αξιακό χάσμα με τον αναθεωρητισμό του κ. Πούτιν- και όχι με τον ρωσικό λαό, που μας συνδέουν σχέσεις αιώνων.
Η σημερινή παγκόσμιας κλίμακας κρίση δεν εξισώνεται με παλαιότερες ή πρόσφατες εθνικές. Όμως, μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ισχυρότερη ευρωπαϊκή υποστήριξη σε μελλοντικές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να προέλθουν και από τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Αντί να δυσανασχετούμε για το παρελθόν, λοιπόν, ας αναλογιστούμε τι σημαίνει για την Ελλάδα μια πολιτικά, στρατιωτικά και στρατηγικά ισχυρή Ευρώπη, που αύριο θα εγγυάται αποτελεσματικότερα την ασφάλεια στην περιοχή μας.
Η κρίση στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και πιθανόν θα διαρκέσει. Μέχρι τώρα, προκάλεσε όλα όσα ο Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποφύγει: περισσότερο ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συσπείρωση της Δύσης, απομάκρυνση των Ουκρανών από τη Ρωσία. Μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί και ο καταλύτης που θα ολοκληρώσει την «σταυροφορία για την Ένωση της Ευρώπης», όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

_________________
Άρθρο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (4.3.2022) 3_eaay31
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 24309
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010

http://kafetzi-gr.webnode.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης