Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Διαχειριστής στο Ανεβαίνουμε
( 1 )
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης στο Roy of the Rovers
( 1 )
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
23886 Δημοσιεύσεις - 94%
1127 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
132 Δημοσιεύσεις - 81%
21 Δημοσιεύσεις - 13%
9 Δημοσιεύσεις - 6%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 26944 θέματασε 23132 θέματα
Γεγονότα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 23886
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Γεωργοπάνου για Μαράκι Empty Γεωργοπάνου για Μαράκι

22/10/2022, 10:44
Η κ. Βιργινία Γεωργοπάνου ανήρτησε το παρακάτω στο Facebook πριν από 7 χρόνια:

"Το άρθρο είχε αναρτηθεί πρόσφατα στην ελληνική ΒΠ, μερίμνη του υιου της αείμνηστης Μαρίας Καφετζή, Γιώργου Καφετζή. Οι "φωστήρες", ωστόσο, της ηλεκτρονικής αυτής εγκυκλοπαίδειας το διέγραψαν έπειτα από λίγα 24ωρα, ως "μη εγκυκλοπαιδικό", αλλά ευτυχώς πρόλαβε και το αντέγραψε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ "

ΜΑΡΙΑ ΚΑΦΕΤΖΗ Χρεος και Μνήμη !!!

Η Μαρία Καφετζή το γένος Τσολακίδου (Σεπτέμβριος 1937 - 26 Ιουλίου 2015, από καρδιακή ανακοπή) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Ματαράγκα Μεσολογγίου, όπου υπηρετούσε ο πατέρας της ως διοικητής Χωροφυλακής. Τα νεανικά της χρόνια τα έζησε στην Κόρινθο. Είχε προγραφεί μαζί με άλλα μέλη τής οικογένειάς της από τους κομμουνιστές, λόγω τής συγγένειάς της με τον Κώστα Λευκαδίτη, ο οποίος ήταν στους ΜΑΥδες. Το 1944 δολοφονήθηκε ο πατέρας της από τους κομμουνιστές, όταν του ετέθη τελεσίγραφο να πάει στο βουνό, και δεν υπάκουσε.Τη δεκαετία τού 1950 η οικογένειά της μετακινήθηκε στο Αιγάλεω (Δυτική Αθήνα). Εργάστηκε στις εκδόσεις Δημητράκου ως εισπράκτωρ δόσεων και στην πλαζ Αστέρια όπου γνώρισε και τον σύζυγό της Στέλιο Καφετζή. Από το 1969 μαθήτευσε κοντά στους κορυφαίους εικαστικούς Πουλιανό, Δημητρέα, Πικάρ κ.α. και είχε την ιδιαιτερότητα ότι παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής σε εκατοντάδες μαθητές στο εργαστήριό της στο Αιγάλεω, μια και έλεγε ότι “θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν ζωγραφική, γιατί η ίδια είχε ακριβοπληρώσει για να μάθει”.
Οι μαθητές της ήσαν ηλικίας από 6 έως 85 ετών. Υπολογίζεται ότι ήσαν 800-1200. Βοηθούσε πολύ με τη διδασκαλία της κυρίως γυναίκες με μαστεκτομή (ήταν μέλος Συλλόγου Μαστεκτομημένων Γυναικών και τής ομάδας υποστήριξής του), αλλά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλούς μαθητές είχε και στις φυλακές, στα Ιδρύματα Αγωγής αρρένων και θηλέων, στα ΚΑΠΗ Αιγάλεω και στη Λαϊκή Επιμόρφωση. Είχε δραστηριοποιηθεί κυρίως τη δεκαετία τού '70 και στις αρχές της 10ετίας τού '80 στον Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Όμιλο Δυτικής Αττικής (αρχικά λεγόταν Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Όμιλος Αιγάλεω), ο οποίος πραγματοποιούσε μεταξύ άλλων εκθέσεις ζωγραφικής με πολλούς καλλιτέχνες από όλες τις τάξεις (μεταξύ άλλων οικοδόμοι, νοικοκυρές κ.λπ.), όπως αυτή που είχε γίνει στο Δημοτικό Στάδιο του Αιγάλεω με 75 καλλιτέχνες από όλη την Αττική με πάρα πολλά έργα. Οι εκθέσεις γίνονταν σε διάφορους δήμους τής Δυτικής Αττικής και παρουσιάζονταν από τις εφημερίδες Ελεύθερον Βήμα Δυτικής Αττικής και Περιφερειακό Τύπο Αιγάλεω. Πρόεδρος στον Όμιλο αυτόν ήταν ο επίσης ζωγράφος σύζυγός της. Στα αρχεία της ΕΡΤ υπάρχει βίντεο από εκδήλωση τού Ομίλου, ο οποίος βράβευε κάθε χρόνο όλους τους αριστούχους μαθητές τής Δυτικής Αττικής, το οποίο είχε επιμεληθεί η γνωστή δημοσιογράφος Δανάη Στρατηγάκη
Η Μαρία Καφετζή διετέλεσε μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς όπως ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών Αιγάλεω “Ο Καλός Σαμαρείτης” και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών του οποίου ήταν μέλος στο Δ.Σ. Είχε επίσης μεγάλη συνεργασία με την “Ομάδα τών 5” τής Ελευσίνας, σύλλογο με μεγάλη δράση κατά τις 10ετίες '70 και '80, ο οποίος και την είχε βραβεύσει. Έχει φιλοτεχνήσει χιλιάδες έργα, η πλειοψηφία τών οποίων είναι ιμπρεσιονιστικά με κύρια θέματα λουλούδια με εντυπωσιακότατα χρώματα, καθώς και θαλασσογραφίες αλλά και νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες ηλικιωμένων και γυναικών που πάντα συμβόλιζαν κάτι. Ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Βαγγέλης Δημητρέας της είχε πει στο ξεκίνημα τής καριέρας της, ότι δεν μπορεί να τη διδάξει χρώμα, θεωρώντας ότι σ' αυτόν τον τομέα διέθετε εξαιρετικότατο ταλέντο.
Είχε εμφανιστεί σε 10 περίπου τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων το "Καλημέρα Ελλάδα" του Γιώργου Παπαδάκη (περισσότερες από μια φορές), το "Αυτός μας έλειπε" του Ανδρέα Μικρούτσικου, η εκπομπή της Μαριέτας Χρουσαλά στο Άλτερ και εκπομπή τού Αρτ Τσάνελ. Μετά τις εκπομπές, γυναίκες με μαστεκτομή, αλλά και άλλες με ψυχολογικά προβλήματα, έπαιρναν τηλέφωνο και συναντιόντουσαν με τη Μαρία Καφετζή, παίρνοντας θάρρος από τα λόγια της, και ασχολούνταν με τη ζωγραφική. Μετά τον θάνατό της, τα παιδιά της έγιναν δέκτες τής συμπάθειας πολλών από τους μαθητές της, ορισμένοι εκ τών οποίων χαρακτήρισαν ως μεγάλη και πραγματική απώλεια τον θάνατό της.
Περιστασιακά αρθρογραφούσε για διάφορα θέματα στην εφημερίδα τού γιού της Γιώργου Καφετζή, το "Αιγάλεω", το οποίο εκδίδεται από το 1985 μέχρι σήμερα.
Με το Στέλιο Καφετζή έχει αποκτήσει δυο παιδιά τον Γιώργο και την Άννα. Ο πρώτος είναι εκδότης, δημοσιογράφος και έμπορος υλικών και ειδών ζωγραφικής, ενώ η Άννα είναι συνταξιούχος Αεροπορίας (είχε μπει στην Αεροπορία με την πρώτη πρώτη σειρά ένστολων γυναικών που μπήκαν στο Σώμα αυτό). Καθώς ήταν δωρήτρια σώματος, το σώμα της παραδόθηκε στο Πανεπιστήμιο, αμέσως μετά τον θάνατό της.
Η Μαρία Καφετζή είναι από το χαρακτηριστικό είδος ανθρώπων που προσέφεραν πολλά, αλλά ίσως λόγω μη ένταξης σε κυκλώματα, δεν έτυχαν τής δημοσιότητας και τής κοινωνικής αναγνώρισης που θα έπρεπε, και αναφερόμαστε σε πανελλήνιο επίπεδο. Σίγουρα, τα ευυπόληπτα και ενεργά στελέχη τής κοινωνίας τού... ταλαίπωρου Αιγάλεω, μιας υποβαθμισμένης από τις διάφορες κυβερνήσεις περιοχής, θα έχουν να πουν πολλά περί του τι έχει προσφέρει η αείμνηστη Μαρία (ή "Μαράκι" όπως ήθελε να την προσφωνούν, δείχνοντας την ταπεινότητά της).

_________________
Γεωργοπάνου για Μαράκι 3_eaay31
Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης
Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης
Αριθμός μηνυμάτων : 1127
Ημερομηνία εγγραφής : 23/06/2022

Γεωργοπάνου για Μαράκι Empty Απ: Γεωργοπάνου για Μαράκι

27/7/2023, 11:17
Θυμάμαι πολύ καλά την περίπτωση με την απάλειψη του λήμματος από την ελληνική ΒΠ.
Κρίμα, αυτή (η κοινότητα της ΒΠ) έχασε...

_________________
"Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες. Και τότε κάθε ιδέα παίρνει το σχήμα εκείνου που την κουβαλά".

Νίκος Καζαντζάκης
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης