Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης στο Roy of the Rovers
( 1 )
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
24085 Δημοσιεύσεις - 94%
1132 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
97 Δημοσιεύσεις - 98%
2 Δημοσιεύσεις - 2%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27148 θέματασε 23331 θέματα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 24085
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες τής χημειοθεραπείας Empty Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες τής χημειοθεραπείας

7/12/2023, 20:54
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον βιολόγο-ογκολόγο Χανς-Πίτερ Κίεμ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αν και, όπως είπαν, η έρευνά τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.


Βρήκα το παραπάνω στην iatropedia.gr. Aν οι γιατροί αυτοί είχαν φτάσει σε τελικό στάδιο, μπορεί το Ρηνάκι μου να γλύτωνε. Ακολούθως έκανα έρευνα για τη μυελογενή λευχαιμία που μου είπαν ότι είχε το κορίτσι μου και βρήκα στο hematology.gr το παρακάτω:


Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι ένας σπάνιος καρκίνος του μυελού των οστών. Λευχαιμία σημαίνει αυξημένος αριθμός ανώμαλων λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Πολλές φορές η διάγνωση γίνεται τυχαία σε διαγνωστικό τσεκ απ. Συχνά υπάρχει ένα αίσθημα κούρασης για αρκετό καιρό, λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης αναιμίας. Ονομάζεται «χρόνια» σε αντιδιαστολή με τις οξείες λευχαιμίες που είναι πολύ πιο επιθετικά νοσήματα, ακριβώς επειδή αναπτύσσεται αργά. Είναι διαφορετική από τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, που είναι πολύ πιο συχνή, διότι προέρχεται από διαφορετικό είδος κυττάρου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 60 έτη. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 1-2 νέες περιπτώσεις ανά 100,000 άτομα, ανά έτος. Σημαντικό: παρόλο που έχει βρεθεί συγκεκριμένη γονιδιακή ανωμαλία στην οποία οφείλεται η ΧΜΛ, η ανωμαλία αυτή δεν είναι κληρονομική, αλλά συμβαίνει μετά τη γέννηση, για άγνωστους λόγους.
Το χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια
Η ιστορία της ΧΜΛ είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην ιστορία της Ιατρικής. Η χρωμοσωμική ανωμαλία ανακαλύφθηκε το 1959 από 2 νέους ερευνητές του Fox Chase Center στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι παρατήρησαν ένα αφύσικα μικρό χρωμόσωμα 22 σε κύτταρα χρονίας μυελογενούς λευχαιμίας. Αργότερα, το 1973 φάνηκε ότι στην πραγματικότητα 2 χρωμοσώματα αντάλλασσαν γενετικό υλικό μεταξύ τους. Ήταν η αντιμετάθεση t(9;22) η οποία προκαλούσε σύντηξη των γονιδίων BCR και ABL. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη μετάλλαξη δεν είναι γνωστό, ακόμα και σήμερα.
Περισσότερο από είκοσι χρόνια μετά, στα τέλη της δεκαετίας του 90 και αφού είχε αποσαφηνιστεί η παθογένεση της νόσου σχεδιάστηκε το πρώτο ειδικό φάρμακο, που ανήκει στους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης. Επρόκειτο για μια επανάσταση στην ιατρική αφού απέδειξε τη γενετική βάση της νεοπλασίας, ήταν η πρώτη στοχευμένη θεραπεία για καρκινικό νόσημα σχεδιασμένη με γενετική μηχανική και έμελλε να οδηγήσει στην ίαση αυτού του είδους της λευχαιμίας!
Στην εικόνα φαίνεται το χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια στην εξέταση FISH (Fluorescent In Situ Hybridization)
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες τής χημειοθεραπείας Category_4._800x533jpg-300x200

Αντιμετάθεση μεταξύ των χρωμοσωμάτων 9 και 22

Συμπτώματα
• Κούραση, αδυναμία
• Πόνος στα κόκαλα
• Ανορεξία
• Απώλεια βάρους
• Πόνος αριστερά κάτω από τα πλευρά λόγω μεγάλου σπλήνα
• Νυχτερινός ιδρώτας
• Πυρετός

Προδιαθεσικοί παράγοντες
• Μεγάλη ηλικία
• Άρρεν φύλο
• Έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία και βενζόλιο (βιομηχανικά ατυχήματα)

Διάγνωση
• Φυσική εξέταση: ο γιατρός θα ψηλαφήσει την περιοχή της κοιλιάς για να βρει ένα πιθανώς διογκωμένο σπλήνα
• Εργαστηριακός έλεγχος: στις εξετάσεις αίματος φαίνονται κάποιες διαταραχές, ιδίως πολύ αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων. Μπορεί επίσης να υπάρχει αναιμία, αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων και πιο σπάνια θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια).
• Μυελός των οστών: ο γιατρός σας θα προχωρήσει στη διενέργεια μυελογράμματος για τη διάγνωση
• Χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια: η νόσος θα επιβεβαιωθεί με εξετάσεις όπως ο καρυότυπος ή η PCR ή FISH στις οποίες αναζητείται η ύπαρξη του παθολογικού χρωμοσώματος και της αντίστοιχης μετάλλαξης.

Φάσεις της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας
Οι φάσεις της νόσου αντιστοιχούν στο πόσο επιθετική είναι, ανάλογα με την αναλογία παθολογικών προς υγιών κυττάρων στον οργανισμό. Υπάρχουν 3 φάσεις:
• Η χρόνια
• Η επιταχυνόμενη
• Η βλαστική

Θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία αρχίζει με στοχευμένα φάρμακα, τα οποία εξαλείφουν όσα κύτταρα έχουν την ανωμαλία bcr/abl, χωρίς να επηρεάζουν τον υπόλοιπο οργανισμό. Αυτά λέγονται αναστολείς της τυροσινικής κινάσης και υπάρχουν για την ώρα 5 από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε. Λαμβάνονται από το στόμα και πετυχαίνουν πολύ γρήγορα τον έλεγχο της νόσου. Αρχικά τα φάρμακα λαμβάνονταν εφόρου ζωής, πλέον όμως υπάρχουν ασθενείς που μετά από μακροχρόνια λήψη, μπορούν να διακόψουν και θεωρούνται ιαθέντες. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ελέγχεται με συγκεκριμένη μοριακή εξέταση (PCR) που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με απλή αιμοληψία.
Αλλογενής μεταμόσχευση μυελού: σπάνια είναι απαραίτητη η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων στη ΧΜΛ. Κυρίως αν το νόσημα δεν ανταποκριθεί στη στοχευμένη θεραπεία, πράγμα πολύ ασυνήθιστο ή στην επιπλοκή της βλαστικής κρίσης, δηλαδή της εξέλιξης σε οξεία λευχαιμία.
Χημειοθεραπεία: χημειοθεραπεία θα χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που η νόσος εξελιχτεί σε οξεία λευχαιμία. Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή λήψη της αγωγής με τους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης, το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ μικρό.

Μου έκανε εντύπωση η τελευταία παράγραφος, ότι με έγκαιρη διάγνωση και σωστή λήψη τής αγωγής, το ενδεχόμενο να χρειαστεί χημειοθεραπεία ήταν πολύ μικρό. Δυστυχώς εγώ δεν είχα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες τής ασθένειάς της, ασχολούνταν η ίδια με αυτό, και μάλιστα μού είχε πει να μην  πηγαίνω στο νοσοκομείο, επειδή δεν επιτρεπόταν εύκολα η πρόσβαση, αλλά μια μέρα που βρήκα ότι πρώτη τροφή για την άνοδο τών λευκών αιμοσφαιρίων είναι τα μύδια και τα στρείδια και τής πρότεινα μέσω μιας νοσηλεύτριας να φάει (δεν τα έτρωγε ποτέ αυτά, λόγω τροφικών δηλητηριάσεων που μπορεί να προκαλέσουν) μού είπε πως γι' αυτό δεν ήθελε να πάω νοσοκομείο, μήπως κι αρχίσω τις εξυπνάδες με πράγματα που διαβάζω, γιατί είμαι από μικρός κατά τών φαρμάκων, λόγω τών παρενεργειών τους. Άρχισα όμως να πηγαίνω στο νοσοκομείο, όταν είδα πως το κινητό της δεν λειτουργούσε. Η νοσηλεύτρια μετά τις πρώτες επισκέψεις μου (ήταν σε θάλαμο κόβιντ μαζί με δυο άντρες) μού είπε πως την επόμενη μέρα βελτιωνόταν η υγεία της, άρα τής έκανε καλό η επίσκεψή μου και τα λόγια υποστήριξης που τής έλεγα, παρά τις πολύ άσχημες διαγνώσεις που άκουγα. Μερικές φορές πήγαινα τσάμπα στο νοσοκομείο, δεν με άφηναν να μπω στο νοσοκομείο, στο οποίο μπήκα έξι φορές αν δεν κάνω λάθος, και ήμουν ο μοναδικός πολίτης που μπήκε εκεί το διάστημα που είχε κόβιντ, τον οποίο κόλλησε στο νοσοκομείο, μαζί με λοίμωξη τού αίματος. Η πόρτα τού δωματίου ήταν συνεχώς κλειστή για να μη διαδοθεί ο ιός, και οι νοσηλευτές μπαίναν μέσα κάθε μια ώρα περίπου. Κάποια στιγμή είδα πως το κινητό της είχε αναζητήσεις για το ποδόσφαιρο, ενώ δεν ασχολούνταν μ' αυτό. Από πού κι ως πού; Μου πέρασε από το μυαλό ότι κάποιος το είχε χρησιμοποιήσει είτε εν αγνοία της είτε δεν ξέρω κι εγώ πώς (κάποιος μού είπε πως μπορεί να το έδωσε σε κάποιον από τους άλλους ασθενείς). Η Ρένα πέθανε 4 ώρες αφότου έφυγα Δευτέρα ξημερώματα στις 6.30 (ήμουν εκεί από το απόγευμα τής Κυριακής, 5 παρά) και πέθανε στις 10.23 (έτσι έγραψαν στο πιστοποιητικό θανάτου).

Το συμπέρασμά μου είναι πως οι ασθενείς με κορωνοϊό στην ουσία απομονώνονται σε δωμάτια με πόρτες κλειστές, ενώ τα άλλα δωμάτια είναι με ανοιχτές πόρτες. Να προσθέσω εδώ ότι η Ρένα δεν κινούνταν επί μέρες, ήταν εγκλωβισμένη όπως μου είχε πει από το τηλέφωνο, λόγω τής ασθένειάς της, ενώ οι άλλοι δυο άντρες ασθενείς που ήσαν μαζί της δεν είχαν κινητικό πρόβλημα.
Τέλος να προσθέσω ότι της έφερναν φαγητό, ενώ σύμφωνα με τους νοσηλευτές δεν έπρεπε να φάει ούτε να πιει νερό, παρά μόνο να της δροσίζουμε τα χείλη με βρεγμένο μπαμπάκι... Εγώ δεν το ήξερα αυτό και της έδωσα γιαούρτι στην άκρη τού μικρού κουταλιού (15 κουταλιές) και τής έδωσα και νερό, και μετά έκπληκτος την άκουσα για μισό λεπτό να μιλάει καθαρά, παρά τη μορφίνη που της έδιναν για να περιοριστούν οι πόνοι, η οποία την έκανε να μην έχει καθαρή άρθρωση.

_________________
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες τής χημειοθεραπείας 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης