Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit    




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Δημοσιεύτηκε από Διαχειριστής στο Ανεβαίνουμε
( 1 )
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης στο Roy of the Rovers
( 1 )
Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
24041 Δημοσιεύσεις - 94%
1130 Δημοσιεύσεις - 4%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
23 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
53 Δημοσιεύσεις - 100%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MORIBUSΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 27102 θέματασε 23290 θέματα

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 24041
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» Empty Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης»

10/2/2024, 01:45
Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» 23eac92a-a8ec-4015-bcde-e4e7005af616
Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» Fce933a1-a5aa-46a6-b976-01a6462824d8
Καλησπέρα σας
Εδώ και καιρό κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι επίπονη. Τις πρώτες μέρες φεύγοντας από το ταμείο έχοντας πληρώσει σχεδόν τα διπλά σαστίζαμε κοιτάζοντας αποσβολωμένοι τον λογαριασμό. Πλέον κάθε βδομάδα στεκόμαστε με τρόμο μπροστά στον πάγκο με τα τυριά, καθώς με τις τιμές που έχουν θα μπορούσαν να εκτίθενται σε προθήκες κοσμηματοπωλείων. Γυρίζουμε στο σπίτι υποφέροντας για τα «αλυσοδεμένα» με αντικλεπτικά ελαιόλαδα και αναπολούμε τις στιγμές που τα βρίσκαμε να κάθονται ελεύθερα και ανέμελα στα ράφια. Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στην καθημερινότητά μας. Μακροπρόθεσμα μας αλλάζει τις συνήθειες. Επίσης τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας η αντικατάσταση προϊόντων υψηλής ποιότητας με άλλα που είναι χαμηλότερης κλάσης; 

Ένας από τους πιο ωραίους δρόμους να κατανοήσει κανείς την ιστορία περνάει από το στομάχι. Ο Φερνάν Μπροντέλ ήταν ο πρώτος διδάξας και του οφείλουμε πολλά για τα μνημειώδη έργα του, στα οποία μελετά την Ευρώπη μέσα από τον υλικό πολιτισμό. Στη λογική αυτή κινείται το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» που επιμελήθηκε ο Πολ Φρίντμαν, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, με ειδίκευση στη μεσαιωνική περίοδο της Ισπανίας. Ο Φρίντμαν ο οποίος είναι και λάτρης της καλής κουζίνας διευκρινίζει στην εισαγωγή του έργου ότι γεύση δεν είναι μόνο ό,τι απέμεινε μέχρι σήμερα από έναν πολιτισμό ή από τις συνήθειες μιας ομάδας αριστοκρατών, αλλά ούτε και η σημερινή «γαστρονομική» πρωτοπορία. Η ιστορία της τροφής αποτελεί μέρος της κοινής ανθρώπινης ιστορίας, ενώ η κουζίνα κάθε κοινωνίας είναι άκρως ενδεικτική για την ψυχή που κρύβει. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δέκα κεφάλαια, τα οποία είναι γραμμένα από ισάριθμους ιστορικούς γεύσης και καλύπτουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης πορείας από την προϊστορία έως σήμερα.  

Έτσι, από στοιχεία που παρατίθενται μέσω αρχαιολογικών ευρημάτων μαθαίνουμε πώς τρέφονται οι πρόγονοί μας πριν από την επανάσταση της γεωργίας και πώς άλλαξε η διατροφή τους με την έλευση της κτηνοτροφίας, η οποία έστρεψε το ενδιαφέρον στα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Στη συνέχεια εξετάζεται ο κλασικός κόσμος από τον Όμηρο μέχρι τη Ρώμη και ο τρόπος που διαμορφώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες με το εμπόριο και τις κτήσεις επηρεάζοντας τους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Τα βασικά υλικά των ομηρικών τραπεζιών περιλάμβαναν μόνο κρέας, ψωμί και κρασί ενώ για τους Ρωμαίους ποιητές καλός άνθρωπος θεωρείται ο λιτοδίαιτος. Στην αρχαία Ρώμη το φαγητό συνδεόταν με την ηδυπάθεια, ενώ στη μεσαιωνική χριστιανική Δύση, με το χαρακτηριστικό αυτό συνδέθηκε η κατανάλωση κρέατος. Εξού και απαγορευόταν ή ήταν περιορισμένη η βρώση του στα μοναστικά τάγματα.
Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» 5b0e3769-def0-369a-6a6e-7916d9518f5f

Κατά τον Μεσαίωνα, φρέσκια τροφή είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μόνο όσοι ανήκαν σε υψηλή κοινωνική τάξη, ενώ το κρέας το οποίο ήταν σπανιότατο καταναλωνόταν φρέσκο και σε μεγάλες ποσότητες μόνο από την άρχουσα τάξη, ενώ οι λιγότερο προνομιούχοι κατανάλωναν τις μικρές ποσότητες που τους αντιστοιχούσαν διατηρώντας το με διάφορους τρόπους. Ο Μάρκο Πόλο γύρω στο 1300 έγραψε ότι η ποσότητα πιπεριού που εισαγόταν στο κινέζικο λιμάνι Ζαϊτούν (σημερινή Γκουανγκτσού) ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εισαγόταν στην Αλεξάνδρεια, την πόλη από την οποία προμηθευόταν μπαχαρικά η Ευρώπη. Κι όμως, πέντε αιώνες μετά, οι Ευρωπαίοι που τόσο πλουσιοπάροχα καρύκευαν την τροφή τους, έκοψαν μαχαίρι αυτή τη συνήθεια. 

Ο διατροφικός χάρτης της Ευρώπης και του κόσμου άλλαξε εκατοντάδες φορές και θα αλλάξει άλλες τόσες. Για την ακρίβεια ακόμη και αυτή τη στιγμή συντελούνται γύρω μας αλλαγές τις οποίες θα δούμε να μορφοποιούνται αρκετό καιρό μετά. Κανείς δεν φανταζόταν τον 14ο και 15ο αιώνα ότι μια μέρα οι Ευρωπαίοι θα τρώνε ντομάτες, πατάτες, καλαμπόκι και ζάχαρη επειδή κάποιοι ανακάλυψαν την πυρίτιδα, την πυξίδα και την τυπογραφία. Κι όμως, με αυτά τα τρία εργαλεία πορεύτηκαν οι ποντοπόροι που αναζητούσαν τον Νέο Κόσμο, από όπου έφεραν στους Ευρωπαίους άγνωστα μέχρι τότε αγαθά. 

Ο συλλογικός τόμος «Η ιστορία της γεύσης» σε επιμέλεια του Πολ Φρίντμαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris σε μετάφραση της Βίκυς Ποταμιάνου. Η φροντισμένη έκδοση περιλαμβάνει 238 εικόνες έργων τέχνης. 

_________________
Το βιβλίο «Ιστορία της γεύσης» 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης