Ταξίδι στ’ Αστέρια: Η… Επόμενη Γενεά!
2/10/2024, 14:46
Το Star Trek: The Next Generation (TNG) είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε από τον ευφάνταστο συγγραφέα και παραγωγό Gene Roddenberry (19.8.1921 - 24.10.1991). Η πρόθεση των υπευθύνων παραγωγής της Paramount Domestic Television δημοσιοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1986, ενώ η οριστική σύνθεση του καστ ανακοινώθηκε στις 21 Μαΐου του επόμενου χρόνου. Η σειρά «βγήκε στον αέρα» σε διανομή, για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου του 1987 για να τερματιστεί μέσα σε αποθέωση στις 23 Μαΐου του 1994. Ήταν ένα σύνολο από 178 επεισόδια τα οποία μοιράστηκαν σε επτά σεζόν (ωστόσο το αρχικό πλάνο προέβλεπε οκτώ σεζόν). Η τρίτη αυτή σειρά στο franchise Star Trek ήταν εμπνευσμένη από το αυθεντικό Star Trek: The Original Series (TOS, 1966-1969). Διαδραματίζεται στο έσχατο εν τρίτο του 24ου αιώνα, όταν η (υπό ενιαία διοίκηση) Γη είναι ιδρυτικό μέλος της Ενωμένης Ομοσπονδίας Πλανητών και η πλοκή ακολουθεί τις περιπέτειες ενός διαστημόπλοιου του Ομοσπονδιακού Αστροστόλου (Starfleet), του USS Enterprise (NCC-1701-D), στην εξερεύνηση των Άλφα και Βήτα τεταρτημορίων του Γαλαξία μας (Milky Way).
Τι προηγήθηκε.
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘80 ο Roddenberry είχε ήδη στο ενεργητικό του τόσο το αρχικό Star Trek όσο και τη σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο Star Trek: The Animated Series (1973–1974) αλλά και την πρώτη από μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών (Star Trek: The Motion Picture). Η εταιρεία Paramount Pictures αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα σειρά στο franchise. Σχέδια για την επιστροφή των αρχικών πρωταγωνιστών υπήρχαν ήδη από το 1972, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι θα ήταν προτιμότερη μία ανανέωση των προσώπων. Αυτό, αν συνδυαζόταν με τις κινηματογραφικές ταινίες που σκόπευαν να παράγουν, πίστευαν πως θα ενίσχυε το ενδιαφέρον των νοσταλγών της σειράς. Ένας ακόμη λόγος για την ανανέωση του καστ ήταν και οι υψηλές απαιτήσεις των αρχικών ηθοποιών, ιδιαίτερα του Καναδού Γουίλιαμ Σάτνερ (που είχε ερμηνεύσει τον κυβερνήτη του Enterprise USS 17-01 Τζέιμς Τ. Κερκ) αλλά και του Λέοναρντ Νίμοϋ, που ούτως ή άλλως δεν… καιγόταν να επιστρέψει στο ρόλο του φλεγματικού εξωγήινου (Βουλκάνιου) αξιωματικού επιστημών με τα μυτερά αυτιά! Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι η πρώτη αυτοβιογραφία που εξέδωσε ο τελευταίος, έφερε τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο Δεν είμαι ο κ. Σποκ!
Αναβολή έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες…
Εξάλλου, μετά την είσοδο στο προσκήνιο του εντυπωσιακού Star Wars (της θεαματικής κινηματογραφικής τριλογίας του George Lucas που εκκίνησε το 1977) κρίθηκε ότι η δημιουργία της νέας τηλεοπτικής σειράς καλό θα ήταν να καθυστερήσει λίγα χρόνια. Έτσι ακυρώθηκε η παραγωγή της σειράς με τίτλο Star Trek: Phase II που ήταν ήδη «στα σκαριά» με πρωταγωνιστές τα μέλη του πρώτου κάστ. Όμως, τα σενάρια, οι ιδέες σκηνικών και πολλά ακόμη στοιχεία που είχαν υιοθετηθεί για αυτήν δεν πήγαν χαμένα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν στις μελλοντικές κινηματογραφικές παραγωγές.
Το… σύμπαν της Επόμενης Γενεάς.
Όταν πλέον ο καιρός έφτασε, το κοινό ενημερώθηκε πως το (φανταστικό) χρονικό πλαίσιο δράσης θα ήταν ένας περίπου αιώνας μετά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στην αρχική σειρά. Στη νέα σειρά (της Επόμενης Γενεάς ηρώων) ένα καινούριο πλήρωμα παρουσιάστηκε στα πλατό. Για τις ερμηνείες των βασικών ρόλων επελέγησαν τελικά οι εξής καλλιτέχνες: Ο Βρετανός θεατρικός ερμηνευτής Patrick Stewart ως Γάλλος κυβερνήτης-διοικητής Jean-Luc Picard, ο Jonathan Frakes ως ύπαρχος-υποδιοικητής William Riker, ο Brent Spiner ως (ανδοειδής) αξιωματικός επιστημών και επικοινωνιών Data, ο (θηριώδης στην κορμοστασιά) Michael Dorn ως Worf-Son of Mogh (εξωγήινος Κλίγκον), ο LeVar Burton ως αρχιμηχανικός Geordi La Forge, η Marina Sirtis ως σύμβουλος κυβερνήτη και υποστήριξης πληρώματος Deanna Troi, η Gates McFadden ως επικεφαλής ιατρικού τομέα Dr. Beverly Crusher, η Denise Crosby ως προϊσταμένη ασφάλειας Tasha Yar, ο νεαρός Wil Wheaton ως δόκιμος-σημαιοφόρος Wesley Crusher (γιος της ιατρού) και φυσικά ένα νέο μοντέλο Enterprise.
Επικεφαλής παραγωγοί και συγγραφείς.
Οι Roddenberry, Maurice Hurley (1939-2015), Rick K. Berman (γεν. 25.12.1945), Michael Piller (1948-2005) και η -γεννημένη το 1938- Jeri Taylor υπηρέτησαν ως εκτελεστικοί παραγωγοί σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του έργου. Σενάρια έγραψε, δίχως να εμπλακεί στην παραγωγή και ο αδικοχαμένος Michael Bill Wagner (1947-1992). Ο Roddenberry αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει, αλλά προσήλθε σύντομα, αφού δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τον πρώιμο σχεδιασμό. Ήταν εκείνος που, πιστεύοντας στο μεγάλο ταλέντο του στελέχους Rick Berman, επέβαλε την παρουσία του στο δημιουργικό κομμάτι. Αυτός, με τη σειρά του, πήγε «λίγο πιο πέρα» από τις επιθυμίες του μέντορά του, επιλέγοντας να δώσει πολιτική χροιά σε αρκετά σενάρια που εμπνεύστηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι έγινε κάποια προσπάθεια να περιοριστούν οι έντονες διαπροσωπικές συγκρούσεις που χαρακτήριζαν τη σχέση των παλαιών πρωταγωνιστών, καθώς θεωρήθηκε πως, έναν αιώνα μετά, τέτοιου είδους αντιδράσεις και συμπεριφορές μεταξύ μελών του πληρώματος ήταν πολύ πιθανό να είχαν εκλείψει.
Στον αέρα!
Η σειρά έκανε «πρεμιέρα» με ημερομηνίες και ώρες που διέφεραν μεταξύ των διαφορετικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι και την πρόβαλαν. Η –βαθιάς χροιάς- φωνητική εισαγωγή του Στιούαρτ κατά τη διάρκεια των τίτλων έναρξης κάθε επεισοδίου (σε αντιπαραβολή με εκείνη του Σάτνερ στην πρώτη παραγωγή) ανέφερε τον ερευνητικό χαρακτήρα του ταξιδιού.
Διάστημα: Το τελικό σύνορο. Αυτά είναι τα ταξίδια του διαστημόπλοιου Enterprise. Η συνεχιζόμενη αποστολή του: να εξερευνήσει περίεργους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να πάει με τόλμη εκεί που κανείς δεν έχει πάει πριν.
Υποδοχή, αποδοχή και επιρροή.
Η εκπομπή έφτασε σε έναν μέσο όρο τηλεθέασης σχεδόν 12 εκατομμυρίων θεατών στην 5η σεζόν της, με το φινάλε της σειράς το 1994 να παρακολουθείται από πάνω από 30 εκατομμύρια θεατές. Λόγω της τεράστιας αυτής επιτυχίας που κατέκτησε, η Paramount ανέθεσε στους δύο βασικούς συντελεστές Berman και Piller να δημιουργήσουν μια ακόμη (τέταρτη) σειρά στο franchise, με τίτλο Star Trek: Deep Space Nine, η οποία μάλιστα ξεκίνησε το 1993, έναν δηλαδή χρόνο πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη! Οι χαρακτήρες του The Next Generation επέστρεψαν σε τέσσερις ταινίες: Star Trek Generations (1994) , Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998) και Star Trek: Nemesis (2002) και στην τηλεοπτική σειρά Star Trek: Picard (2020–2023). Η σειρά ήταν επίσης το έναυσμα για συγγραφή πολλών μυθιστορημάτων, το σχεδιασμό ποικίλων κόμικς, όπως και την κατασκευή βιντεοπαιχνιδιών.
Βραβεία και διακρίσεις.
Η σειρά κέρδισε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων 19 βραβείων Emmy, δύο βραβείων Hugo, ενός βραβείου Peabody και έξι βραβείων Saturn, όπως και ενός Βραβείου Lifetime Achievement (για ολόκληρο το καστ) το 2024. Το 2013, το Writers Guild of America κατέταξε το Star Trek: The Next Generation #79 στη λίστα με τις 101 Καλύτερες Τηλεοπτικές Σειρές όλων των εποχών, συνδέοντάς το με τα Upstairs, Downstairs, Monty Python's Flying Circus και Alfred Hitchcock Presents.
Χρονολογική αλληλουχία και θέματα.
Στη νέα αυτή σειρά που ήταν η συνέχεια της πρώτης, κρατήθηκαν πολλά βασικά σημεία, όπως ήταν φυσικό, αλλά εισάχθηκαν και νέα θέματα, όπως επίσης αναμένεται σε μία χρονική διαδοχή μεγέθους ενός αιώνα. Συχνά, μεταξύ διαφορετικών επεισοδίων εμπλέκονταν καταστάσεις από προηγούμενες περιόδους. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες καινοτομίες και προσθήκες: Στο TNG εμφανίζονται νέα εξωγήινα είδη, όπως οι τρομακτικοί Borg και οι μοχθηροί και ύπουλοι Cardassians. Επιπλέον επανεμφανίζονται οι Klingons και οι Romulans που είχε γνωρίσει το κοινό στο The Original Series. Ωστόσο, οι Klingons τώρα επανέρχονται ως κάπως… απρόθυμοι σύμμαχοι της Ομοσπονδίας (από επικίνδυνοι εχθροί της πριν 100 χρόνια) αφού έχει μεσολαβήσει μία συναινετική συνθήκη μεταξύ των δύο πλευρών. Το ολοκατάστρωμα (Holodeck), μία ψυχαγωγική-διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ολογραμμάτων στην οποία μπορούν να ενσωματωθούν και αληθινά πρόσωπα, είναι μία σπουδαία εφεύρεση του 24ου αιώνα, όπου νέες παρουσίες (όπως ο… εκνευριστικά επίμονος Q) θα έχουν την ευκαιρία να δράσουν!
_________________
"Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες. Και τότε κάθε ιδέα παίρνει το σχήμα εκείνου που την κουβαλά".
Νίκος Καζαντζάκης
Απ: Ταξίδι στ’ Αστέρια: Η… Επόμενη Γενεά!
2/10/2024, 21:03
Σε ευχαριστώ πολύ, μου δίνεις θάρρος να συνεχίσω!!!
_________________
"Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες. Και τότε κάθε ιδέα παίρνει το σχήμα εκείνου που την κουβαλά".
Νίκος Καζαντζάκης
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης