Δορυφορική
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Κοινωνική Δικτύωση
Κοινωνική Δικτύωση reddit      




Επισημάνετε και μοιραστείτε την διεύθυνση του Δορυφορική στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σας
Οι κορυφαίες λέξεις κλειδιά που έχουν επισημανθεί.
Ποστ με τις περισσότερες αντιδράσεις του μήνα
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο

Κορυφαίοι συγγραφείς
26619 Δημοσιεύσεις - 93%
1762 Δημοσιεύσεις - 6%
syndr (302)
302 Δημοσιεύσεις - 1%
48 Δημοσιεύσεις - 0%
25 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
3 Δημοσιεύσεις - 0%
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Elytis (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
JimFit (2)
2 Δημοσιεύσεις - 0%
Κορυφαίοι συγγραφείς της εβδομάδας
53 Δημοσιεύσεις - 85%
9 Δημοσιεύσεις - 15%
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 50Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η PanagiotisΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 30314 θέματασε 25985 θέματα
Σύνδεση

Πήγαινε κάτω
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 26619
Ημερομηνία εγγραφής : 29/10/2010
http://kafetzi-gr.webnode.gr

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής της Κυριακής" για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τον δημ/φο Γ. Παλαιολόγο (05.04.2021) Empty Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής της Κυριακής" για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τον δημ/φο Γ. Παλαιολόγο (05.04.2021)

5/4/2021, 12:37
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής της Κυριακής" για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο (05.04.2021)
Δελτίο Τύπου


M. Βαρβιτσιώτης: Μητσοτάκης και Μακρόν ενσαρκώνουν μια νέα τομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης



Κ. Μπον: Ελλάδα και Γαλλία είναι η μία στο πλευρό της άλλης



«Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και της Γαλλίας έχει σημαδευτεί από δυνατές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ηγετών με κοινό σημείο αναφοράς την Ευρώπη», δηλώνει στο «Κ» της «Καθημερινής της Κυριακής», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών φιλοξενείται από κοινού με εκείνη του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Υπόθεση», στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής της Κυριακής», που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών μέσα από πρόσωπα και ιστορίες.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο, χαιρετίζει την ξεκάθαρη στάση της Γαλλίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις του περασμένου έτους. «Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν μέσω αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία κράτησε μια ενεργή και αλληλέγγυα στάση προς την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας, δικαιώνοντας το σύνθημα "Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία" και δίνοντας του νέα πνοή» σημειώνει χαρακτηριστικά. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπική φιλία του Έλληνα «πατέρα της ευρωπαϊκής ένταξης» Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν αλλά και στη «στενή συνεννόηση» και «χημεία» μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, που μόνο καλό μπορεί να φέρει στις διμερείς μας σχέσεις. «Και οι δυο ενσαρκώνουν μια νέα τομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, έχοντας διαβεί κρίσιμες κοινές δοκιμασίες, όπως η υγειονομική κρίση, και ατενίζοντας με ρεαλισμό τις νέες γεωπολιτικές ευθύνες της Ευρώπης» υπογραμμίζει. Μιλάει, ακόμη, για τις κρίσιμες πρωτοβουλίες που επέτρεψαν στην ΕΕ μετά τις πρώτες αρρυθμίες να αντιδράσει σθεναρά στην κρίση της πανδημίας.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μπον κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «μία κοινή ιστορία 200 ετών με αμοιβαία αλληλεγγύη και στενές σχέσεις στην πολιτική και τον πολιτισμό» και ότι «αυτοί οι δεσμοί έχουν αναδειχθεί ξανά στην τρέχουσα κρίση». Προσθέτει, ακόμη, ότι «συνεχίζουμε να οικοδομούμε στη βάση αυτής της ιστορικής συνεργασίας». Ειδικότερα, ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει ότι «μέσω της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ζήτημα με την Τουρκία. Και δεν είναι ζήτημα ελληνικό ή γαλλικό, αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό, το οποίο πρέπει να λύσουμε μαζί». Και προσθέτει, ότι «όποτε υπάρχει απόπειρα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μιας ευρωπαϊκής χώρας αυτό αποτελεί επίθεση κατά της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό κάναμε στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι όταν στείλαμε εκεί το πολεμικό μας πλοίο ή όταν συμμετείχαμε σε κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Αυτό κάνουμε και στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις - η Ελλάδα και η Γαλλία, η μία στο πλευρό της άλλης».



Ακολουθεί η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών:



Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην Ε.Ε.;

Η πανδημία έφερε την ΕΕ μπροστά σε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Μετά τις πρώτες αρρυθμίες αντέδρασε σωστά και καίρια, με τρεις αποφάσεις-ορόσημα. Πρώτα από όλα, φρόντισε για τον συντονισμό στην προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού και έτσι απέτρεψε να ξεσπάσει ένας ανταγωνισμός χωρίς τέλος μεταξύ κρατών - μελών. Δεύτερον, προχωρήσαμε έγκαιρα στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ μέσω αμοιβαιοποίησης χρέους - μια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία, που θωράκισε τις οικονομίες μας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε., αλλά και το ευρώ. Τρίτη καταλυτική απόφαση ήταν βεβαίως το κοινό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι χώρες, ακόμα και οι πιο μικρές, συμμετείχαν και ωφελήθηκαν ισότιμα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ωστόσο, η περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος από εδώ και πέρα είναι ουσιώδης και πρέπει η Ε.Ε να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού, που έχει καθυστερήσει. Τέλος, ο συντονισμός στο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είναι επίσης σημαντικός. Γι’ αυτό άλλωστε δουλεύουμε για την υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Πόσο ζωτική είναι η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας για το μέλλον της Ε.Ε.;

Διαπιστώσαμε κατά την πανδημία ότι η Ευρώπη παρουσίασε ελλείψεις σε ουσιαστικά αγαθά, όπως είδη ιατρικού εξοπλισμού. Σκεφτείτε ότι σε όλη την Ευρώπη δεν φτιάχναμε μάσκες, γάντια ή αναπνευστήρες. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες μας σε κρίσιμους τομείς. Ενώ έχουμε πετύχει να κατασκευάζουμε ευρωπαϊκά προϊόντα με παγκόσμια απήχηση, όπως π.χ. τα Airbus, είμαστε πολύ πίσω στην αμυντική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενόψει της επικείμενης αγοράς φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν παρουσιαστεί 5 διαφορετικές υποψηφιότητες από ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο δείχνει αν μη τι άλλο έναν κατακερματισμό δυνάμεων. Το ίδιο και σε τεχνολογίες αιχμής, όπως στα δίκτυα 5G. Η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Και είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα, αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι έτοιμη απέναντι σε κάθε είδους εξωτερικές προκλήσεις.



Πόσο σημαντική ήταν η στήριξη της Γαλλίας στις εντάσεις που βιώσαμε με την Τουρκία; Μεταφράζεται και σε κοινές θέσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ε.Ε.;

Η Γαλλία κράτησε μια ενεργή και αλληλέγγυα στάση προς την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας, δικαιώνοντας το σύνθημα "Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία" και δίνοντας του νέα πνοή. Εξάλλου, η ίδια η Γαλλία είναι μια μεσογειακή δύναμη με μακρά εμπειρία και δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη στάση της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε το στίγμα ότι δεν κινείται με βάση μια βραχυπρόθεσμη οικονομική λογική, αλλά αντιλαμβάνεται το ευρύτερο διακύβευμα για την ασφάλεια και το μέλλον της Ευρώπης. Η κοινή μας αντίληψη αποτυπώνεται και στο μεταναστευτικό ζήτημα, ιδιαίτερα δεδομένης της εργαλειοποίησής του από την Τουρκία. Αυτές οι συνεργασίες και συγκλίσεις δεν αφορούν απλώς τις μεταξύ μας σχέσεις, αλλά εκφράζουν και τον κοινό μας στόχο για μια αξιόπιστη και ισχυρή ΕΕ.



Πέρα από την ιστορική φιλία των δύο χωρών, κατά πόσο έχει διευκολυνθεί η συνεργασία εξαιτίας του κοινού φιλοευρωπαϊκού οράματος των κ.κ. Μητσοτάκη και Μακρόν;


Η σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Σαρλ Ντε Γκωλ σημάδεψε την απαρχή της σύγχρονης πορείας της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ενώ η προσωπική φιλία του Έλληνα «πατέρα της ευρωπαϊκής ένταξης» με τον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν επισφράγισε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Αντίστοιχα, η συνεργασία μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Φρανσουά Μιτεράν, άνοιξε τον δρόμο για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, ενώ έκανε δυνατή την έναρξη των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Τέλος, να υπενθυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, οι παρεμβάσεις του Φρανσουά Ολλάντ απέβησαν καίριες σε εξίσου κρίσιμες στιγμές. Σήμερα, ο Πρόεδρος Μακρόν αποδεικνύεται ένας ευρωπαίος ηγέτης με ολοκληρωμένο όραμα για την Ευρώπη. Το όραμά του κινητοποιεί εντός, αλλά και εκτός Γαλλίας, έχοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ ακροατήριο. Η αλληλέγγυα στάση που κράτησε προς την Ελλάδα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του σφράγισε την πραγματικά ισχυρή φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός νέας γενιάς, με το όραμά του για μια κυρίαρχη Ευρώπη να συναντά τις καινοτόμες ιδέες του Γάλλου προέδρου. Και οι δυο ενσαρκώνουν μια νέα τομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, έχοντας διαβεί κρίσιμες κοινές δοκιμασίες, όπως η υγειονομική κρίση, και ατενίζοντας με ρεαλισμό τις νέες γεωπολιτικές ευθύνες της Ευρώπης. Η στενή συνεννόηση και «χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών μόνο καλό μπορεί να φέρει στις διμερείς μας σχέσεις.

_________________
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής της Κυριακής" για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας και τον δημ/φο Γ. Παλαιολόγο (05.04.2021) 3_eaay31
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης