Πολτοποίησαν βιβλία
21/6/2021, 12:56
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη, η πολτοποίηση και ο καπιταλισμός
Από iraklis3 στο Ιούν 7, 2021 Ματιές στην Επικαιρότητα, Προτεινόμενο
Λουκέτο έβαλαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδη και οι πιστώτριες τράπεζες πολτοποίησαν την υπάρχουσα ποσότητα βιβλίων που υπήρχαν στις αποθήκες. Διαδικασία για την οποία δεν ευθύνονται οι εκδόσεις αλλά οι νόμοι του κράτους επιβάλλουν.
Κράτος και νόμοι διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς. Η καταστροφή αξίας χρήσης εξασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όλοι ξέρουμε ότι προϊόντα χρήσιμα για τη διατροφή πετιούνται – καταστρέφονται ενώ υπάρχουν πεινασμένοι – φτωχοί. Γάλα πετιέται στα λύματα τη στιγμή που παιδιά πεθαίνουν από ασιτία. Εργοστάσια κλείνουν μόνο και μόνο γιατί οι μέτοχοι θα κερδίσουν περισσότερα, ασχέτως αν τα προϊόντα είναι χρήσιμα για την κοινωνία.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Έτσι λειτουργεί. Πάνω απ’ όλα το κέρδος, η διασφάλισή του. Η ανθρώπινη ανάγκη καλύπτεται μόνο όταν μπορεί να αποφέρει ικανό κέρδος.
Και το βιβλίο στον καπιταλισμό δεν είναι πολιτιστικό αγαθό, δεν αποσκοπεί στην πολιτιστική αειφορία της κοινωνίας. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ είναι και ο χώρος του βιβλίου πεδίον δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο, καιροσκόπους και τυχοδιώκτες.
Μας λέγανε μια ιστοριούλα οι παλιοί κομμουνιστές για να μας εξηγήσουν τη φύση του καπιταλισμού.
Χειμώνας σε εργατόσπιτο. Κάνει κρύο. Ρωτά το παιδί τη μητέρα του.
– Μαμά γιατί δεν ανάβουμε τη σόμπα;
– Γιατί δεν έχουμε κάρβουνα παιδί μου…
– Γιατί μαμά δεν έχουμε κάρβουνα;
– Δεν έχουμε χρήματα
– Και γιατί δεν έχουμε χρήματα μαμά;
– Επειδή ο μπαμπάς σου δε δουλεύει. Απολύθηκε από το Μεταλλείο όπου δούλευε…
– Για ποιο λόγο απολύθηκε ο μπαμπάς μαμά;
– Γιατί παιδί μου το μεταλλείο παρήγαγε πολύ κάρβουνο!!!
Το κεφάλαιο δεν παράγει για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά για το κέρδος Η παραγωγή, δηλαδή, και η διακίνηση προϊόντων στον καπιταλισμό, δεν στοχεύει στην κάλυψη των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, αλλά στο κέρδος του κάθε ιδιώτη.
Και σε αυτή τη βάση, και το περιεχόμενο του βιβλίου προσαρμόζεται στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους. Δείτε τι κυκλοφορεί…
Από iraklis3 στο Ιούν 7, 2021 Ματιές στην Επικαιρότητα, Προτεινόμενο
Σχόλιο Ηρακλής Κακαβάνης //
Λουκέτο έβαλαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδη και οι πιστώτριες τράπεζες πολτοποίησαν την υπάρχουσα ποσότητα βιβλίων που υπήρχαν στις αποθήκες. Διαδικασία για την οποία δεν ευθύνονται οι εκδόσεις αλλά οι νόμοι του κράτους επιβάλλουν.
Κράτος και νόμοι διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς. Η καταστροφή αξίας χρήσης εξασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όλοι ξέρουμε ότι προϊόντα χρήσιμα για τη διατροφή πετιούνται – καταστρέφονται ενώ υπάρχουν πεινασμένοι – φτωχοί. Γάλα πετιέται στα λύματα τη στιγμή που παιδιά πεθαίνουν από ασιτία. Εργοστάσια κλείνουν μόνο και μόνο γιατί οι μέτοχοι θα κερδίσουν περισσότερα, ασχέτως αν τα προϊόντα είναι χρήσιμα για την κοινωνία.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Έτσι λειτουργεί. Πάνω απ’ όλα το κέρδος, η διασφάλισή του. Η ανθρώπινη ανάγκη καλύπτεται μόνο όταν μπορεί να αποφέρει ικανό κέρδος.
Και το βιβλίο στον καπιταλισμό δεν είναι πολιτιστικό αγαθό, δεν αποσκοπεί στην πολιτιστική αειφορία της κοινωνίας. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ είναι και ο χώρος του βιβλίου πεδίον δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο, καιροσκόπους και τυχοδιώκτες.
Μας λέγανε μια ιστοριούλα οι παλιοί κομμουνιστές για να μας εξηγήσουν τη φύση του καπιταλισμού.
Χειμώνας σε εργατόσπιτο. Κάνει κρύο. Ρωτά το παιδί τη μητέρα του.
– Μαμά γιατί δεν ανάβουμε τη σόμπα;
– Γιατί δεν έχουμε κάρβουνα παιδί μου…
– Γιατί μαμά δεν έχουμε κάρβουνα;
– Δεν έχουμε χρήματα
– Και γιατί δεν έχουμε χρήματα μαμά;
– Επειδή ο μπαμπάς σου δε δουλεύει. Απολύθηκε από το Μεταλλείο όπου δούλευε…
– Για ποιο λόγο απολύθηκε ο μπαμπάς μαμά;
– Γιατί παιδί μου το μεταλλείο παρήγαγε πολύ κάρβουνο!!!
Το κεφάλαιο δεν παράγει για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά για το κέρδος Η παραγωγή, δηλαδή, και η διακίνηση προϊόντων στον καπιταλισμό, δεν στοχεύει στην κάλυψη των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, αλλά στο κέρδος του κάθε ιδιώτη.
Και σε αυτή τη βάση, και το περιεχόμενο του βιβλίου προσαρμόζεται στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους. Δείτε τι κυκλοφορεί…
30/6/2021, 00:47
Τίποτα το προσωπικό, αλλά, επί θητείας Καρδαρά, πολτοποιήθηκαν πολλά αντίτυπα του βιβλίου "50 χρόνια Αιγάλεω", που είχε εκδοθεί επί διοίκησης Μυστακόπουλου και βρίσκονταν,από όσο ξέρω, στα υπόγεια του δημαρχείου, ενώ θα μπορούσαν να μοιραστούν στα σχολεία της περιοχής... Για να είμαι, όμως, ακριβοδίκαιος, η ενέργεια δεν βαρύνει το δήμαρχο-ιατρό, αλλά αντιδήμαρχο.
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης